Авто-Мото

Как да монтираме аларма в кола

Как да монтираме аларма в колаАлармената инсталация е силно препоръчителна за по-добрата сигурност на всеки автомобил. Обикновено тя трябва да бъде монтирана от специалист, но ако имате основни познания по електричество и малко желание, може да се справите и сами. Ето как.

1. Разпределете жиците по предназначение преди да започнете. Открийте местоположението на жиците в колата, към които ще трябва да свържете алармата. За по-лесно проверете в ръководството на автомобила ви. Групирайте жиците, които ще ви трябват и ги означете, като ги вържете с изолирбанд.

2. Свалете необходимите панели в интериора, за да си улесните достъпа до жиците. Ако алармата разполага с контролен елемент, монтирайте го зад жабката или под някоя от седалките. Може да се наложи да удължите някои от жиците, но ще е по-естетично и добре за сигурността.

3. Монтирайте на избраните от вас места светодиода, който ще мига в купето, когато алармата е включена, допълнителната антена (ако има такава) и ги свържете.

4. Монтирайте сензорите за удар и движение. Монтирайте сензора за удар в средата на купето, така че да може да „усеща“ максимално равномерно евентуалните удари от всяка страна. Уверете се, че и двата сензора са на защитено от вода място.

5. Монтирайте сирената. Най-доброто място за нея е в двигателния отсек. Ще трябва да прекарате една от жиците от контролния елемент в купето до алармата. За целта използвайте някоя от готовите дупки в защитната стена между двигателния отсек и интериора.

6. При избирането на място за сирената не забравяте то да е на поне 20-25 см от най-горещите елементи. Сирената също трябва да е на защитено от вода място. Добре е да сочи надолу, за да отразява звука от земята и така да се чува по-силно.

7. Проверете дали всички връзки са направени и монтирайте панелите обратно.

8. Тествайте алармата и настройте чувствителността й според вашите предпочитания.