Авто-Мото

Какво става ако не сменим маслото на двигателя

Какво става ако не сменим маслото на двигателяРедовната смяна на маслото е задължителна за всеки двигател. Маслото играе ключова роля за доброто здраве и дългата безпроблемна работа на двигателя. Обикновено се препоръчва то да се сменя при навъртането на определен брой километри или веднъж годишно.

Сигурно сте си задавали въпроса какво би се случило, ако не смените маслото, не няколко месеца по-късно, а изобщо. Разбира се, не е препоръчително да правите такива опити и ето защо.

Маслото смазва елементите на двигателя, намалява триенето и износването им. С времето то губи тези си свойства. Освен това то ще се замърси, което допълнително намалява свойствата му, но и започва да го сгъстява и да разваля консистенцията му.

Замърсеното масло става абразивно и дори започва да вреди, а не да помага на двигателя. В един момент може и да се пресече и да се получи утайка. Тя ще пречи и на нормалната циркулация. Филтърът също ще се задръсти и ще се обезсмисли.

Не трябва да се забравя и естественият разход на масло. С времето неговото ниво ще намалява, което също няма да се отрази добре на двигателя.

За щастие всички тези главоболия ще са далеч от вас, ако спазвате графика за сервизно обслужване. Разбира се, дори и да закъснеете с месец-два или да прехвърлите с 500-600 км., няма да се случи нищо фатално. Също така е добре да проверявате нивото му веднъж седмично.

Пипнете маслото на пръчката и го разтрийте между пръстите си. Ако всичко е наред, то ще е мазно и с равна консистенция. Ако е гъсто или шуплесто, време е за смяна.