Технологии

Как да настроим правилно телевизора си

Как да настроим правилно телевизора сиКупихте си нов телевизор, вече е у дома, разопакован и гордо поставен на новото си място. Обаче картината му не е чак толкова хубава, колкото беше в магазина. „Сигурно е от програмата” е най-честото оправдание. В действителност просто трябва да настроите телевизора си правилно.

1. За постигане на бърз ефект, може да отворите менюто и да изберете някоя от готовите настройки. Обикновено те са с имена „Кино”, „Спорт”, „Стандарт”, или с „по-технологични” имена като „Динамични”, „Професионални”, „Ярки”, „Стандартни”. Разгледайте ги и изберете тази, която най-много допада на личния ви вкус и предаването, което гледате в момента.

2. Ако обичате да се ровичкате повечко в настройките, то тогава нека да достигнем и ръчните опции. Те ще ви позволят да настроите контраста, яркостта, наситеността на цветовете, остротата на детайлите и други елементи ръчно. Понякога имената на тези настройки са съответно „Картина”, „Ниво на тъмните цветове”, „Наситеност”, „Подобрение на детайлите”. Обикновено всичко зависи от личния ви вкус, но е препоръчително да настроите всичко на по 50% и да тръгнете от това ниво. Така ще достигнете желаната картина, без тя да е твърде ярка, твърде тъмна или с дефекти, породени от прекалено високата степен на острота например.

3. Повечето модерни телевизори позволяват въвеждането на индивидуални настройки за всеки видео източник. Това е добре, тъй като качеството на картината силно зависи както от източника (кабелна, DVD, Blu-ray), така и от самия кабел, тъй като всичко си има своя специфика. Затова проверявайте настройките винаги, когато използвате нов източник.

4. Някои телевизори имат и режим Auto, който сам се грижи за избирането на подходящите настройки според конкретното изображение. Звучи добре на теория, но на практика не винаги е така, затова не се доверявайте изцяло на този режим.

5. Температура на цвета. Някои модели ще ви позволят да изберете т.нар. температура на цвета. Стандартната температура на цвета е 6500K, която се използва от кино индустрията и дори от домашната ви видео камера. Ако телевизорът ви позволява тази настройка, проверете дали е на тази стойност. Резултатът може да бъде осезаем.