Авто-Мото

Как да обслужим автоклиматик

Как да обслужим автоклиматикОбикновено се сещаме за климатика само по време на горещините. В действителност обаче той се нуждае от нашето внимание и в други моменти, за да работи, когато ни потрябва в големите жеги. Повечето неща, които може да направите са дреболии, но ако сте по-смели, може и да го напълните с нов газ.

1. Отворете капака и локализирайте климатика. Може да си помогнете с упътването на автомобила си, ако не го откривате лесно.

2. Проверете го за пукнатини или други повреди. Проследете и тръбите и също проверете за течове, спуквания или други проблеми.

3. В някои магазини се продават кенове с газ за климатик. Поради екологични причини той не е фреон, а друг по-благоприятен за околната среда газ. Ще ви е необходим един кен, ако искате да си напълните климатика. Може да има комплект и с необходимия маркуч за пълненето, който е с подходящи накрайници за фитинга на климатика и капачката на кена.

4. Малко след климатика, на двете тръби, ще видите по един фитинг, всеки с предпазна капачка. Свалете тази от по-малката тръба. Сложете маркуча на кена като по този начин ще спукате уплътнението му. Бързо отворете и затворете клапана, за да излезе въздухът от маркуча.

5. Свържете маркуча с фитинга на малката тръба на климатика.

6. Включете колата на контакт и пуснете климатика на максимално студената степен.

7. Отворете клапана на маркуча и газът ще бъде всмукан от кена в системата.

8. След като газът е засмукан, затворете клапана и свалете маркуча от фитинга. Сложете му капачката и изключете климатика. Би трябвало веднага след смяната да усетите по-студения въздух.