Взаимоотношения

Как да получим това, което искаме

Да стане на твоето, но как?Без значение дали си търсите евтина екскурзия в чужбина или искате повишение на заплатата, винаги трябва да откривате баланса в преговарянето. Така едновременно получавате това, което желаете, но и не изглеждате нагли и безочливи в очите на отсрещния. Но как да го постигнете? Научете в следващите редове.

Забравете за нападателното поведение
Хората често мислят, че воденето на преговори значи непременно умения за конкурентноспособност, враждебно отношение и ловкост да преборим и „повалим“ отсрещния. Агресивността обикновено е най-малко ефективна, когато се стремим да получим нещо. Колкото по-разбрани се опитваме да бъдем, толкова по-лесно ще получим желаното.

Поставете си граници
Определете най-силните и съответно: най-слабите си места. Колкото по-реалистично погледнете над себе си, толкова по-успешни ще бъдете. Не забравяйте да си поставите граници: когато знаете пред какво сте изправени, ще ви бъде много по-лесно да прескочите препятствията или да ги заобиколите ловко.

Очертайте взаимоотношенията си
Мислено направете скала на хората в живота ви. Има такива, които никога вече няма да видите –  продавача от магазина в съседния квартал например, и от друга страна приятели, с които се срещате почти всеки ден. Колкото по-близък ви е даден човек, толкова по-голяма е вероятността да ви услужи или помогне с нещо.

Проучвайте непрекъснато
Ако искате повишение в работата, проучете добре какви са финансовите постъпления на фирмата, а и каква фигура сте там. Повечето хора се страхуват да отворят въпроса за по-висока заплата, защото се притесняват, че работодателите им ще откажат моментално. Но ако знаете какво е нивото на фирмата и какво заплащане получават хора на вашето ниво в други офиси, ще бъдете много по-уверени в себе си да поискате това, което ви се полага.