Авто-Мото

Как да поправим боя с „портокалова кора”

Как да поправим боя с „портокалова кора”„Портокаловата кора” е често срещан дефект при боядисването на автомобил. Така се нарича явлението, когато прясно нанесена боя засъхва на малки вълнички и бабунки, които силно наподобяват портокалова кора. Причините за появяването й са много и различни – некачествена боя, лоша смес, неправилно нанасяне, неправилно изсъхване и т.н. За щастие тя може да се коригира и без цялостно пребоядисване.

1. Ще ви трябват най-фините водни шкурки – размери от 3500 и нагоре.

2. Натопете шкурка 3500 или 4000 във чаша вода. В същото време полейте обилно с вода и зоната, която ще третирате.

3. Започнете леко и внимателно търкане на боята с шкурката. Когато зоната започне да получава равномерно матиран вид – спрете. Поливайте с вода докато търкате, за да не позволявате засъхване на повърхността.

4. Напоете шкурка 6500 във вода и отново полейте третираната зона с вода. Търкайте отново леко и внимателно, за да изчистите евентуални драскотини. Поливайте с вода, за да не засъхне и внимавайте да не свалите твърде много боя.

5. Вземете мека гъба и леко и внимателно подсушете зоната. Внимавайте, защото лесно може да надраскате боята отново.

6. Вземете любимата си полираща паста и полирайте мястото. Може да се наложи да го направите два пъти, за да изравните нюанса на боята с останалата част от колата.