Авто-Мото

Как да поправим лаковото покритие на автомобила си

Как да поправим лаковото покритие на автомобила сиЛаковото покритие предпазва основния цвят на автомобила и подобрява значително вида му. Но с времето до се поврежда и може да се матира или дори да започне да се бели на люспи. Най-често това става само в определена зона на купето. В такива моменти ще трябва да свалим лака и да го положим наново. Ето как става това.

1. Измийте добре автомобила или зоната, където ще работите. Трябва да сте сигурни, че са премахнати мазнини, мръсотия и ваксата.

2. Маскирайте старателно всички елементи, които няма да се третират с хартиено тиксо и вестници.

3. Намокрете зоната и увийте парче мокра шкурка 1200 около гумено блокче. Намокрете и шкурката и започнете да сваляте лака. Първо започнете от мястото в най-лошо състояние и постепенно стигнете и до останалите. Не натискайте много, за да не започнете да сваляте и боята.

4. Периодично намокряйте шкурката отново и я проверявайте за остатъци от цвета на боята. Появят ли се такива, значи сте махнали лака и трябва да спрете. Погледнете третираната зона под ъгъл на силна светлина. Така ще видите дали има места, където лакът не е свален. Третирайте ги по същия начин, ако има. Сменяйте шкурката на определено време, за да не се задръства.

5. Почистете третираната зона с обезмаслител и чист парцал.

6. Напръскайте един тънък слой прозрачен лак (от спрей или пистолет за боядисване) и изчакайте да изсъхне. След това положете следващия слой и така 3-4 пъти.

7. Ако искате може да изглаждате положените слоеве с водна шкурка 1200. Но използвайте лек натиск. Преди да полагате следващия слой, почистете добре.

8. След последния слой лак, оставете да изсъхне добре поне 24 часа. Почистете мястото и го полирайте. Добре е да използвате машина за полиране. Не натискайте много и не задържайте на едно място за дълго време, за да не повредите лака. Третирайте цялото място равномерно и почистете.

9. Наслаждавайте се на обновения си лъскав автомобил.