Авто-Мото

Как да сменим задни барабанни спирачки

задни барабанни спирачкиБарабанните спирачки вече не се използват в по-новите автомобили. Все още обаче има редица стари модели, снабдени с тях. И подобно на дисковите, и барабанните спирачки трябва да се сменят.

Макар и доста по-различни по устройство, смяната им не е особено сложна. До известна степен процесът зависи от това дали колата е с предно или задно задвижване.

1. Първо, ще трябва да източите около половината от спирачната течност. За целта – отворете капака и намерете главния спирачен цилиндър. Развийте го и започнете източването.

2. Вдигнете колата на стабилен крик или подпори и свалете гумите.

3. Барабанът ще е пред вас и ще може да го развиете. Ако заяжда при свалянето, разхлабете челюстите, като развиете леко винта за регулиране. Ако колата е със задно предаване, преди да свалите барабана, погледнете за наличието на кръгъл елемент, подобен на щипка, и го откачете.

4. Издърпайте барабана от мястото му и лагерите, ако колата е с предно. Може да се наложи да използвате малко смазка, за да улесните свалянето.

5. Запомнете разположението на останалите елементи (например като направите снимка), за да ви е по-лесно обратното сглобяване.

6. Откачете жилото на ръчната спирачка.

7. Махнете пружините, които държат челюстите. Първо махнете тези, които държат челюстите прибрани.

8. Сега може да свалите челюстите лесно с издърпване.

9. Свалете останалите компоненти от челюстите, тъй като ще ви трябват за новите.

10. Почистете добре барабаните и преценете дали могат да се използват или е време и за тяхната смяна (обикновено имат доста по-дълъг живот от челюстите).

11. Поставете новите челюсти на място и ги подравнете добре.

12. Закачете пружините и затегнете добре винтовете им.

13. Следвайте направената снимка или диаграма, за да сте сигурни, че монтажът върви в правилна насока.

14. Поставете барабана и го затегнете. Проверете дали се върти свободно.

15. Сложете гумите и напълнете системата с нова спирачна течност.

16. Обезвъздушете спирачната система.

17. Готови сте за пробно кръгче. Не насилвайте колата през първите 30-40 км. и спирайте плавно, за да разработите добре спирачките.