Авто-Мото

Как да поправим повредена боя по автомобила от камъчета

Как да поправим повредена боя по автомобила от камъчетаЛошата поддръжка на родните пътища води и до друг проблем освен дупките. Много дребни (понякога и не толкова дребни) камъчета, които постоянно атакуват предницата на автомобила. С течение на времето боята се наранява и изглежда, че колите ни страдат от акне или шарка, според цвета им. Разбира се най-добрият начин е да пребоядисваме тази част из основи, но това е скъпо, трудоемко и в повечето случаи ненужно. Може да оправите леки наранявания и по доста по-лесен начин.

1. Първо проверете кода на цвета на боята използван за вашия автомобил. Обикновено той е на табелка вътре в двигателния отсек, под предния капак или в зоната на купето при отворена врата. Понякога може да откриете номера на боята и посредством VIN номера на автомобила, който ще разкрие всякакви данни за него.

2. След това трябва да посетите магазин за автобои и да си поръчате смеска с кода на вашия цвят. Някои магазини искат мостра от колата, но ако са достатъчно качествени, ще се справят и без нея. Отделно кодът разкрива и малки подробности като нюанси, перли и т.н., които понякога могат да бъдат пропуснати, ако смеската се прави на око.

3. Сега е време за корекциите. Първо измийте зоната, която ще третирате.

4. Разгледайте добре дупчиците. Някои ще са миниатюрни, други ще са по-големи, трети повърхностни, четвърти – доста дълбоки. За малките решението е много семпло. Вземете клечка за зъби и топнете малка част от върха й в боята. След това я допрете до дупчицата и готово. В повечето случаи дори няма да остане никаква следа. За по-дълбоките може да се наложи да положите втори слой след като първият изсъхне, за да изравните нивото с останалата боя.

По-големите обикновено успешно се третират с две или повече капки боя. За някои обаче може да се наложи да си направите тампонче от памук или памучен парцал и внимателно да нанесете боята. Това обаче е препоръчително за не толкова видими зони, тъй като може да се разнесе повече от предвиденото. Но все пак по-добре е тук-таме неравна боя, отколкото боя на всякакви точки, които след време ще станат и ръжда, нали така?