Авто-Мото

Как се прави бензинът

Как се прави бензинътВсеки знае, че бензинът се добива от нефт. Но има големи разлики между суровия нефт и готовия бензин. Как рафинериите го извличат и създават? Процесът е доста сложен на пръв поглед.

Дестилация

След като нефтът пристигне в рафинерията, той се поставя във висока кула. В нея ще протече процесът на фракционална дистилация. Казано на по-прост език, тук целта е големите и дълги молекули на нефта да се разбият на по-малки. Той се нагрява до около 315-320 градуса по Целзий, което започва процес на изпаряване. Изпаренията в действителност са натурални газове като пропан-бутан, бензин и керосин. Молекулите на вторите две са по-тежки от тези на натуралните газове и се втечняват по-рано, когато се охладят. Бензинът вече е отделен от суровия нефт, но все още е пълен с други смески, които нарушават качеството му.

Рафиниране

Бензинът се смесва с катализатори като алуминий, платина и киселини и се подлага на висока температура. Различните катализатори отделят определени елементи от бензина и го изчистват допълнително. Процесът може да се повтори няколко пъти, според степента на рафиниране на бензина. След това се добавят смески за оптимизиране на качествата му, по-бързо и ефективно изгаряне и др.

В някои версии се добавят дори елементи, които да предотвратяват смолните наслоявания в двигателя, които се пораждат от бензина. От един барел нефт (около 159 литра) обикновено могат да се дестилират между 20% и 35% бензин. Останалите проценти са са дизел, керосин, лубриканти, натурални газове, асфалт/катран.