Авто-Мото

Как да проверим дали термостатът на колата работи

Как да проверим дали термостатът на колата работиТермостатът е ключов компонент към охладителната система. Той позволява на охладителната течност да циркулира из цялата система или я задържа в определени зони, за да поддържа балансирана температура на двигателя. Ако термостатът е блокирал в отворена позиция, не е особено фатално, освен че двигателят трудно ще достигне оптимална температура.

Ако термостатът е блокирал в затворено положение обаче двигателят лесно може да прегрее и да си докарате сериозни проблеми. В случай, че колата не поддържа равномерна температура, може да има някакъв проблем с термостата. Добре е да проверите, за да сте сигурни къде е причината.

1. Първо трябва да свалите термостата. Разположението му варира според различните двигатели и автомобили, затова е добре да се консултирате с упътването. Тъй като се брои за консуматив, почти винаги е лесно достъпен.

2. Обикновено на самия термостат е гравирана температурата, при която той трябва да се активира. Ако няма такава, проверете в техническата документация на автомобила си за препоръчителната температура.

3. Напълнете тенджера с вода и поставете термостата в нея. Започнете да награвяте водата на котлон.

4. Когато водата доближава точката на завиране, термостатът вече трябва да е започнал бавно да се отваря. Ако направи това, значи работи коректно и подмяна не е необходима. Ако не помръдне, или не се отвори напълно, ще трябва да го смените.

5. Оставете термостата да се охлади от само себе си във водата, преди да го монтирате обратно.