Авто-Мото

Как да се грижим за климатика на колата през зимата

Как да се грижим за климатика на колата през зиматаКлиматикът на колата излиза в заслужена почивка през зимата. Но това не означава, че трябва да го забравим напълно. Всъщност трябва да се погрижим добре за него през студените месеци, за да ни служи вярно, когато времето се затопли.

1. Включвайте климатика веднъж на поне две седмици. Нека да поработи няколко минути. Така ще раздвижите компонентите и те няма да засъхват, което ще доведе до риск от скъсване на уплътнения и други повреди. Освен това работата на климатика ще поддържа и самия газ като ще запазва свойствата му.

2. Климатикът може да бъде полезен и при размразяването на стъклата сутрин, защото изсушава въздуха. Най-добрият ефект се постига при включен климатик, но нагласянето на духалките на топла струя.

3. Проверявайте здравината на маркучите и уплътненията както винаги.

4. Не забравяйте и филтрите. Те също се нуждаят от почистване или смяна нищо, че е зима.

5. Ако се случи да влезете в традиционно сервизно обслужване през зимата, не решавайте да спестите някой и друг лев като прескочите профилактика на климатика. Ако бъде открит малък теч например, по-добре веднага го отстранете, отколкото да рискувате загуба на фреон чиято смяна след това само ще ви увеличи разходите.