Авто-Мото

Как да проверим ремъците при двигателя

Как да проверим ремъците при двигателяРедица компоненти във всеки двигател зависят изцяло от определени ремъци. Ако те се скъсат, могат да доведат до сериозни проблеми и скъпи ремонти. Затова е добре периодично да проверявате ремъците, за да пътувате спокойно.

1. Повечето ремъци са видими и лесно достъпни. При някои двигатели обаче те са скрити под предпазни капаци, които ще трябва да свалите, за да може да огледате добре ремъка.

2. Първо е визуалната инспекция. Огледайте ремъка по цялата му дължина за протривания, прекомерно износване или напуквания. Ако има такива проблеми, задължително планирайте смяна на въпросния ремък в най-скоро време.

3. Проверете дали ремъкът е опънат добре. Ако е алтернаторен, при натиск отгоре, в средата между ролките, той не трябва да потъва повече от 3-4 см. Ако е ангренажен го хванете между ролките и завъртете на 90 градуса.

4. Ако се завърти на повече от 90 градуса, провете обтяжната ролка. За целта разхлабете болта й и я издърпайте оше, за да опънете ремъка добре. Ако и след опъването, ремъкът продължава да може да се извърта на над 90 градуса, вече е време за неговата смяна.

5. При свален ремък, завъртете обтяжната ролка с ръка. Ако усещате съпротивление при завъртането на ролката, или тя стърже/скърца, сменете и нея.