Авто-Мото

Как да промием охладителната система на двигателя

Как да промием охладителната система на двигателяОхладителната система на двигателя е от изключително значение за добрата му работа. С течение на времето антифризът губи свойствата си и дори започва да пречи на доброто охлаждане. В някои случаи се трупат и наслоявания, които намаляват дебита на системата. Затова е добре веднъж на година – година и половина да промивате охладителната система и да сменяте антифриза.

1. Паркирайте автомобила на канал. Може да го вдигнете и на крик, но няма да е особено удобно за работа. Изчакайте двигателят да се охлади напълно.

2. Отвийте пробката за източване на радиатора и източете антифриза в подходящ съд. След като антифризът изтече, затегнете пробката.

3. Напълнете системата с обикновена вода и запалете двигателя. Изчакайте да поработи няколко минути след достигане на работна температура и изключете двигателя. Изчакайте водата да се охлади.

4. Отново отворете пробката за източване и източете цялата вода. Затегнете я и сипете дестилирана вода. Запалете двигателя и го оставете да работи до достигане на работна температура.

5. С все още работещ двигател, отвийте пробката за източване. Започнете да доливате дестилирана вода, докато не започне да изтича чиста струя от дъното на радиатора. Когато това стане, загасете двигателя и оставете водата да изтече напълно. След това затегнете пробката.

6. Напълнете системата със смес от 50% антифриз и 50% дестилирана вода. Запалете двигателя и я обезвъздушете. Готови сте.