Авто-Мото

5 съвета за офроуд шофиране

5 съвета за офроуд шофиранеОфроуд шофирането може да бъде много забавно, но и доста рисково. Ако спазвате няколко прости съвета, може значително да намалите риска и да увеличите удоволствието от успешното покоряване на трудните терени.

1. Опознайте автомобила си. Ако просто запалите двигателя и отидете в планината, каните проблемите на гости. Проверете дали окачването е наред, научете клиренса, имайте представа от поведението на офроудъра в различни ситуации и постепенно увеличавайте трудността на терена.

2. Бъдете внимателни и прецизни с волана. При движението в пясък или кал например е много лесно да загубите представа накъде сочат предните колела, особено ако въртите волана твърде бързо (което никак не е препоръчително). В такива моменти няма нищо срамно да погледнете през прозореца и да видите дали наистина гумите са напред като волана или са 1 оборот в ляво или дясно.

3. Бъдете внимателни и с подаването на газ и натискането на спирачките. Колкото по-плавно, толкова по-добре. В противен случай рискувате повреда или дори катастрофа.

4. Приемете факта, че рано или късно ще заседнете. В това няма нищо срамно, но има защо да се срамувате, ако не сте се подготвили предварително. Отново подавайте плавна газ, при измъкването от дупката и не припирайте, а бъдете търпеливи. В оборудването ви задължително трябва да има лопата, парче килим или специална скара, а най-добре и лебедка.

5. Не правете офроуд експедиции сами. Добре е да има поне още един автомобил с вас. Поддържайте визуален контакт през цялото време, не е зле да имате и радиостанции в случай на липса на обхват от мобилен оператор. Не забравяйте и допълнителна екипировка, храна, карти, дрехи и др. Бъдете готови за всичко дори и да не се случи нищо.