Красота

Как да се справим с тъмните подмишници?

тъмни подмишнициКолко пъти слагате онази изрязана рокля и поглеждайки се в огледалото… я връщате обратно в гардероба. В тази статия няма да пиша за целулит, тлъстинки и всички тези несъвършенства, които повечето от нас притежават. Ще наблегна на онази зона, която много от жените остават пренебрегната. Някога били ли сте смутени от тъмните си подмишници? Знаете ли причините, които водят до това тъмно оцветяване:

Препаратите против изпотяване. Ароматните съставки и алуминиевите соли в тези продукти могат да предизвикат кожни реакции, които да причинят обезцветяване. Но дали трябва да се откажем от свежо ухаещите подмишници, за да избегнем тези тъмнинки?

Наднормено тегло. Триенето е очевидна причина, при която се появяват тъмните петна, не само в областта на подмишниците. Пълните хора са по-склонни да образуват светло-кафяви до дори тъмно-черни петна, не само около техните подмишници, но също и в областта на слабините, шията и сгъвките. В голяма степен тук говорим за един по-сериозен проблем, свързан с производството на инсулин.

Бременост. По време на бременността редица фактори – физични, физиологични и химични, са предпоставка кожата на бременната жена да произвежда меланин в излишък. Това неминуемо води до образуването на пигментации, не само в областта на подмишниците.

Бръснене. Когато се бръснете, особено в областта на подмишниците, където кожата е много фина, косъмчетата, останали под повърхността, могат да прозират придавайки една тъмна на вид сянка.

Раздразнение. При епилация, кола маска, бръснене и редица други методи за обезкосмяване, с изключение на лазера и фото-епилацията, могат да се получат кожни раздразнения – „надраскване“ на кожата, неприятен сърбеж, а следователно постоянното триене и разчесването на тази зона могат да причинят неприятното оцветяване на кожата.

За щастие има различни средства за намаляване потъмняването на подмишниците, които няма да ви скъсат портфейла и наистина работят.

В днешно време ние всички използваме кремове, дезодоранти, лосиони и други агресивни средства върху тази така деликатна зона. Но всички тези продукти съдържат алкохоли и химикали, които могат да доведат до алергична реакция или до раздразнение на кожата. Прекалената употреба на агресивни продукти може да доведе до състояние на хиперкератоза и хиперпигментации.

На пазара има най-различни продукти, които имат за цел да предотвратят този вид пигментации – кремове и мехлеми, които инхибират производството на меланин, което от своя страна води до облекчаване състоянието на засегнатата област. Обикновено резултати се наблюдават след няколко седмици. Разбира се има няколко „лечения“, които ще ви предложат по-кратък период на възстановяване, но са доста по-скъпи – химически пилинги с алфахидрокси киселини, лазерни терапии и процедури дермоабразио.

Аз съм ви приготвила простички, евтини и ефективни средства, с които да разрешите проблема с тъмното оцветяване на подмишниците. Естествено няма да стане, като с магическа пръчица и ще е необходимо известно време, за да видите желаните резултати.

Картофът е известен със своите меки киселинни свойства и естествения си избелващ агент. Може да обтриете „засегнатия“ участък с тънък резен картоф. Също така може да си направите сок от картофа, който чрез памучен тампон да нанесете върху зоната, като оставите течността да изсъхне. Тази „терапия“ трябва да се прилага минимум два пъти на ден, за да получите по-бърз резултат.

Ябълките съдържат високо количество алфахидрокси киселини, които ще спомогнат за ексфолиране на кожата, отстраняване на микробите и придобиване на една по-гладка кожа. За целта ще ви е необходимо пюре от ябълка, което се нанася върху засегнатата кожа за около 20 – 30 мин на ден. Няколко дни ще са напълно достатъчни, за да видите началните резултати.

Краставицата, известна със своите успокояващи и избелващи свойства, може да бъде вашият помощник в борбата с тъмните подмишници.

Кокосовото масло може да „облекчи“ тъмната кожа в областта на подмишниците, благодарение на високото си съдържание на витамин Е. Леко втрийте маслото върху участъка в продължение на 5 – 10 мин. преди душ или просто изплакнете с хладка вода.

– Високото съдържание на пробиотици в киселото мляко, ще помогне за преборването с микробите. Млечната киселина ще ексфолира кожата и подхрани зоната, която се третира. Нанася се с помощта на памучен тампон и се оставя да подейства за около 30 мин. Използван ежедневно този метод видимо ще намали тъмните зони.

– Етеричното масло от сандалово дърво също може да доведе до бърз резултат при ежедневна употреба. Смесете малко количество от маслото с розова вода и положете сместа върху тъмните зони. Оставете няколко минути да подейства и премахнете с хладка вода.

Има най-различни методи в борбата срещу тъмните подмишници – содата за хляб, лимоновият сок, мед, шафран, ябълков оцет и други. Тези домашни помощници са много полезни и могат да бъдат прилагани заедно или по отделно и плюс това няма да ви струват твърде много, за да получите желаните резултати.