Бизнес

Как да се справите с претоварването и стреса на работното място?

стрес на работаЧувствайки се претоварен на работното място е много неприятно чувство, но когато погледнете на него от страната на собственика на бизнеса, нещата не изглеждат толкова зле. За да се получи претоварване, трябва един човек да е доста зает, а това в повечето случаи означава, че работата върви добре. При така създала се ситуация, един такъв собственик на бизнес, има варианти да се справи с претоварването. Важното е да остане хладнокръвен и да не прибързва, а да обмисли добре това, което ще предприеме. Моите съвети са да предприемете следните 7 сравнително прости стъпки:

Седнете, затворете си очите и поемете дълбоко въздух . По-добре е нали? Няма смисъл да циркулирате в кръг като пиле, без да знаете какво да правите. Опитайте да си изясните какво точно и как искате да свършите. Спомнете си какво ви мотивира да сте добър предприемач и повярвайте ми, ще си върнете желанието за работа.

Отдалечете се от работното място за няколко, оставяйки телефона и лаптопа далеч от вас. Това няма да доведе до края на бизнеса ви. Далеч по-лоши последствия би имало, ако вземате лоши решения вследствие на преумора.

Стресът е нещо сериозно и от време на време всеки има нужда от почивка.
След като вече сте си починали – съсредоточете се отново. Направете анализ какво е довело до вашето претоварване и съставете план за избягването му в бъдеще. Само един глупак повтаря грешките си – не го забравяйте.

Много е вероятно работата да е твърде много за са човек. Вероятно ще имате нужда от персонал, което е чудесно, защото е знак за успешно развиващ се бизнес. Запомнете – не може да вършите всичко сами.

Определете за какво си струва да използвате времето си. Дали не е по-добре да оставите, например административната работа на някой служител, а вие да се грижите за намиране на нови клиенти? Това е изцяло индивидуално решение, но ви съветвам да не се претоварвате излишно с работа, която може да бъде свършена от друг, без да има риск за бизнеса ви.

Научете се да казвате “НЕ”. Не винаги може да бъдете добри и хрисими в бизнеса. Понякога ще се налага да уволнявате човек, поради дадена причина или пък да отказвате работа на хора, които имат нужда от нея. В такива ситуации е важно да бъдете обективни и направите правилна оценка за последствията от решението ви.

Мислете мащабно и в перспектива. Не се страхувайте от успехите и не се задоволявайте с тях. Опитвайте се постоянно да се изкачвате по стълбичката на успеха. Това е една от основните концепции за създаване на наистина голям и успешен бизнес.