Интересно

Как да си запалим огън като индианците

Как да си запалим огън като индианцитеАко по някаква случайност се озовете в планината неподготвени, нямате нито кибрит, нито запалка и отчаяно се нуждаете от малко огън, ето как бихте могли да си го набавите – точно както индианците в Северна Америка са правили. Техниката се нарича „лък и вретено”.

Какво ви трябва? Нож, дърво, въже.

1. Първо, трябва да си направим вретено – отрежете около 25-30-сантиметрова пръчка. Хубаво е да е права, с диаметър около 2 см. Премахнете кората й в единия край – поне 5 см по дължина. Това ще бъде нейният връх. В другия край – т.нар. дупе – заострете леко пръчката до получаване на конусовидна форма.

2. Дъска – време е да си намерите дъската, в която ще въртите вретеното. За целта използвайте около 30 см сух клон, дебел около 2,5 см. Издялкайте го така, че да придобие формата на дъска. Направете малка дупчица в нея, където ще поставите острия връх на вретеното.

3. Подложка – направете си малка дървена подложка, която да „легне” в дупето на вретеното. Тя не трябва да е по-дълга от 5-10 см, нито пък по-дебела от 2 см.

4. Лък – използвайте дървена пръчка, около 80 см дълга и дебела около 1,5 – 2 см. Тя ще бъде основата на лъка. За тетива биха могли да послужат както връзките ви на обувките, така и най-обикновено въже, стига да имате такова под ръка. Хубаво е да е дълго около 1 метър.

5. Последни приготовления. Съберете малко сухи листа и я оформете като гнездо. Добавете и сух мъх по възможност. Набавете си и съчки за огъня, който само след малко ще запалите.

6. Нека има огън! Поставете острия връх на вретеното в дъската. Придържайте го с помощта на подложката, която се поставя в горния край, в дупето. Хванете лъка и започнете да го плъзгате по вретеното, т.е. да триете. Бъдете търпеливи. Скоро дървото ще започне леко да пуши. Направете малко каналче в основното дърво, за да помогнете на стърготинките да излизат по-лесно. Рано или късно ще се сдобиете с цял въглен. Изрежете го с ножа и го поставете в сухите листа, разположени върху събраните съчки. Започнете лекичко да обдухвате. И готово – вече си имате огън!