Интересно

Ще се спука ли скоро балонът, наречен Крафт бира?

Крафт бираНе може да се отрече, че крафт бирата преживява бум в момента, като промяната е драстична в сравнение с преди около десет години. Вече в почти всеки бар и магазин в страната е вероятно човек да намери крафт бира, и изборът от видове продължава да се умножава.

Масивната експанзия е толкова голяма, че макро пивоварите забелязаха и приеха бързия растеж на крафт бирата като заплаха, която бавно изяжда пазарния им дял. Budweiser дори продължи да играе в отбрана, пускайки реклама по време на Super Bowl, в която се подиграва на движението на занаятчийската бира – ясен знак, че са поне малко обезпокоени от нарастващата ѝ популярност.

Истината е, че има потенциално основателна причина за това безпокойство. Към този момент крафт бирата в Америка представлява 10% от целия бирен пазар. Ако поговорите с предприемачи и инвеститори, те сами ще ви кажат, че много от тях искат да се включат. Според тях този малък процент от общия пазарен дял означава, че все още има огромни възможности и място за почти всеки, който би искал да влезе в редиците на занаятчийската гилдия.

Асоциацията на пивоварите, най-голямата организация за търговия със занаятчийски изделия в САЩ не помогна особено за погасяване на истерията. Нейните представители си поставиха за цел да достигнат 20% пазарен дял до 2020 г. Основателно или не, особено предвид постоянно сменящите се определения какво представлява занаятчийската бира, бумът напомня за други индустрии, където процесите също изглеждаха постижими и предсказуеми.

В последните две години броят на занаятчийските пивоварни се е увеличил с 40 %, като само през настоящата година са отворили врати 600 нови фабрики, предполагаемо занаятчийски. Наблюдаваме бум, подобен на технологичния балон с реки от пари, вливащи се в индустрията. Повечето от малките пивовари са убедени, че ще постигнат огромни печалби и някой ден пивоварната им може да стане публична компания.

Именно този развой на събитията кара човек да се запита: Намираме ли се в крафт бирен балон или просто индустрията трябва да се пренастрои. При толкова много видове бира на пазара, пивоварните, представени от дистрибутори, могат само да се надяват те да обърнат същото или по-голямо внимание на тяхната марка, вместо на стотиците други в списъка им.

В момента дистрибуторските мрежи продават тонове занаятчийско пиво, което означава, че много пивоварни с добър капитал също използват свои собствени представители, за да подпомогнат търсенето на своя продукт. Това обаче е лукс, с какъвто повечето от стартиращите пивоварни не разполагат. Конкуренцията за кран-пространство става все по-ожесточена.

Rotator баровете се превърнаха в един от най-предпочитаните бирени барове в световните мегаполиси. Те са мястото, на което бирените отшелници отиват, за да открият нови видове или за да опитат бира, за която може би само са чели някога. Именно те са типът барове, в които представителят на дистрибуцията се опитва да осигури място за новите марки бири.

За жалост получаването на достъп в ротатора се равнява на влизане в клуб на милионерите. Трудността се дължи на огромния брой занаятчийски бири, предлагани в момента. Ротаторните бар заведения стават все по-придирчиви към това, което избират да продават и към честотата, с която да го сервират.