Авто-Мото

Как да „слушаме“ какво казва автомобилът ни

шум от колатаМного от шофьорите изповядват принципа „появи ли се нов шум – усилвам още малко касетофона и той изчезва“. Разбира се, много по-разумно е да се вслушате в звуците, които издава автомобила ви. Така може да улесните откриването на проблеми и да ги отстраните докато е време.

1. Ако по време на движение, чувате нетипично виене, проверете грайферите на гумите. Може да са се износили неравномерно, което да е признак за лош баланс или нужда от реглаж. А може самите гуми да са по-шумни. Хубаво е обаче да знаете от какво идва това „виене“. Твърде вероятно е да се появи и от износен лагер на някое от колелетата.

2. Натиснете по-силно спирачките при движение. Ако чуете скърцане, вероятно накладките са износени. Ако чуете тракане, проверете дали спирачните апарати са закрепени добре.

3. При работещ двигател, се заслушайте за тракащи звуци. Ако има такива, вероятно нивото на маслото не е достатъчно или маслото се е замърсило и трябва да се смени.

4. Помолете някой приятел да седне на задната седалка и да слуша за скърцащи звуци по време на движение. Понякога те могат да са много леки и да се доловят трудно. Възможно е да бъдат износени тампони или задни накладки.

5. Заслушайте се за тракане в двигателния отсек. Ако има такова, е възможно тампонът на окачването на двигателя да се е износил. Ако има разстояние между него и скобите, ще трябва да го смените.