Авто-Мото

5 начина да добавим още конски сили

5 начина да добавим още конски силиОще малко мощност винаги е добре дошла. Но трябва да сте внимателни. Ако прекалите с ъпгрейдите освен, че ще дадете твърде големи суми, рискувате и да си навлечете големи главоболия. Нека да разгледаме няколко от най-популярните методи за добавяне на още конски сили.

1. Филтър за студен въздух. Обикновено тези комплекти включват конусовиден филтър и по-дълга тръба. Идеята е, че филтърът се поставя в долната част на двигателния отсек, откъдето засмуква по-студен въздух, от този който се засмуква при стандартната конфигурация. Студеният въздух е по-наситен на кислород, което подобрява горивната смес. Обикновено така мощността може да се увеличи с между 5 и 20 к.с., но само за коли без турбо.

2. Друг популярен ъпгрейд е добавянето на турбо или замяната на съществуващото с по-мощно. Това е доста по-скъпа инвестиция, която задължително изисква подобряването и на други компоненти, за да сте спокойни, че всичко ще е наред. Най-важни са охлаждането и осигуряването на достатъчно въздух до турбината и двигателя. Подобренията в мощността обаче могат да са над 100 к.с.

3. По-добър ауспух. Малко по-евтина инвестиция от турбо, но също позволява подобряване на мощността, понякога с над 20-30 к.с. Специализираните изпускателни системи имат по-голям диаметър на тръбите и минимален брой сгъвки и завои, което осигурява по-добър дебит и по-бързо изтегляне на изгорелите газове. Това позволява на двигателя да работи по-ефективно.

4. Един от най-популярните ъпгрейди си остава чип-тунингът. Обикновено подобренията са около 20-30 к.с. при сравнително ниски и разумни цени. Обикновено чип тунингът жертва разхода на гориво като пренастройва колата за по-спортно поведение.

5. Всъщност може да увеличите мощността на двигателя само и качествена поддръжка. Ако винаги му осигурявате качествено масло и антифриз, хубави филтри и качествени компоненти, той ще работи оптимално добре, което ще се отрази и на мощността му. При нередовната и/или лоша поддръжка, трудно може да очаквате от двигателя си мощност по каталог.