Авто-Мото

Как да сменим свещите на колата си

Как да сменим свещите на колата сиСвещите са ключов компонент за двигателя и, както много други елементи от автомобила, изискват периодична смяна. За щастие това е от нещата, които може да направите и сами. За целта се нуждаете от основни инструменти и съвсем малко време.

1. Инструменти. В действителност най-обикновена тресчотка, удължение и камък ще ви свършат работа. Но в магазините има специални ключове за сваляне на свещи, които идват с гумено уплътнение и подвижно рамо, което прави свалянето и поставянето на свещите много по-лесно. Те не са никак скъпи (около 2-3 лв), но много удобни.

2. Повечето свещи идват с предварително настроено разстояние между крачето и мястото за искрата. Все пак е добра идея да ги проверите, като първо погледнете в ръководството на автомобила си, какво разстояние е препоръчано от производителя.

3. Свещите се намират отгоре на цилиндрите, по една за всеки. Първо почистете около кабелите, тъй като при махането им на практика ще направите пролука до вътрешността на двигателя, а е важно там да не попадат нечистотии.

4. Не сваляйте всички кабели веднага, а действайте един по-един. Така няма да объркате последователността, нито ще ви се пречкат свободни и висящи кабели.

5. След като свалите кабела, развийте свещта с избрания от вас инструмент. Не упражнявайте голям натиск, тъй като може да я счупите.

6. След като развиете и извадите свещта, погледнете резбата в дупката. Ако е много зацапана я почистете с помощта на парцал, напоен със спирт.

7. При поставянето на новата свещ бъдете много внимателни да не „тръгне” в друга посока и да започне да си прави нова резба. Ако изпитвате трудности при завиването, точно това се случва. Затова започнете бавно да завивате и, ако всичко е наред, завийте докрай и затегнете (но не прекалено, за да не счупите свещта).

8. Поставете кабела на място и сте готови с тази свещ и може да преминете на следващата.