Авто-Мото

Нова кола или автомобил втора употреба

Нова кола или автомобил втора употреба„Няма нищо по-хубаво от новото.” „По-добре по-старо, но качествено” – това са двата най-често изтъквани аргумента от съответните привърженици на новите автомобили и на тези втора употреба. Но кой от двата избора в действителност е по-добър? Отговорът е по-сложен отколкото изглежда на пръв поглед.

Всичко зависи от вашите предпочитания, вкус и финансови възможности. Има редица фактори, които трябва да се съобразят.

1. Обезценяване – обикновено новите коли губят около 40% от стойността си през първите 3 години. По-скъпите модели губят още повече.

2. Поддръжка – новите автомобили идват с гаранция, която покрива голяма част от евентуалните проблеми. Когато обаче се наложи да плащате, ще плащате солидно. При автомобилите втора ръка гаранция няма и ще плащате винаги. В повечето случаи цените са по-ниски, но при по-луксозните модели се подгответе и за подобаващи суми за ремонти, такси, данъци и застраховки.

3. Екстри – Ако държите на екстрите, автомобил втора употреба на цена например 20 000 лв. ще ви предостави доста повече екстри от нова кола на същата цена.

4. Ако не навъртате много километри през годината, имате по-лек стил на шофиране и пътувате предимно по леки маршрути, кола втора употреба ще ви е напълно достатъчна.

5. Ако обаче карате повечко и по тежки маршрути и в същото време не сте очаровани от идеята често да човъркате по колата си, тогава нов автомобил ще е по-добър избор.

6. При употребявания автомобил на практика всичко зависи от това как е бил „гледан” и поддържан от предишния собственик. Цената не гарантира, че всичко е било наред в това отношение.