Авто-Мото

Как да поправим спукано предно стъкло на кола

Как да поправим спукано предно стъкло на колаСпукването на предното стъкло е доста неприятно, но се случва често. Нужно е само едно камъче да отлети от задната гума на автомобила пред нас, което да удари стъклото и да го повреди. Обикновено се започва с малка пукнатина, която постепенно се увеличава и се налага смяната на цялото стъкло. Но, ако пукнатината е малка, има възможност да я поправите и сами, без помощта от специалист.

1. Първо измийте добре стъклото отвън и отвътре с вода и сапун. След това и с препарат за почистване на прозорци и вестник. Така ще премахнете всички омаслявания и нечистотии от стъклото.

2. В малка купичка смесете половин чаша вода с една супена лъжица сол. Добавете една чаена лъжица спрей за убиване на буболечки и една супена лъжица спирт.

3. С помощта на мека дунапренена четка (или гъба за миене) положете един слой от сместа по пукнатината. Изчакайте да изсъхне и положете втори. Повторете още няколко пъти и изчакайте около 2 ч.

4. Ако има остатъци от пукнатината, положете още няколко слоя, докато тя изчезне напълно.

5. Ако пукнатината се случи на път може да „закърпите” временно положението като използвате секундно лепило. Първо положете тънък слой от вътрешната страна, започвайки от долната част и движейки се нагоре до края на пукнатината. След това направете същото и отвън. Внимавайте да не капнете лепило на друго място по-стъклото. Може да премахнете излишното лепило, ако действате бързо с памучен тампон или кърпичка.