Авто-Мото

Как да удължим живота на автомобила

Как да удължим живота на автомобилаАвтомобилът може да бъде доста скъп за поддръжка, особено ако не полагаме достатъчно грижи за него навреме. Но може да избегнете скъпите разходи и за удължите живота на колата си с малко допълнителни и семпли грижи.

1. Полирайте редовно екстериора. Така ще го предпазвате максимално добре от метеорологичните условия през годината. Две-три пастирания годишно с качествени продукти, ще направят чудеса за добрия вид на колата ви.

2. Грижете се и за пластмасовите елементи и уплътненията. Има специални продукти за тяхната защита, като е важно само да съобразите кои са подходящи и кои не преди да ги ползвате за съответния елемент.

3. Избягвайте отлагането на дребните работи докато се натрупат „за по-лесно”.

4. Водете си списък с направените и предстоящите смени, оставащи километри до тях и т.н. Така винаги ще знаете какво предстои и ще разпределяте разходите по-лесно във времето.

5. Избягвайте честите пътувания на кратки дистанции.Ако редовно пътувате за по 10-тина минути, това не позволява на двигателя да влезе в добра работна температура. Така той не изгаря горивото добре, не се прочиства и скъсява и живота на маслото.

6. Старайте се да сменяте предавките плавно и равномерно. Избягвайте да Отпускате крака си върху съединителя просто така, както и да отпускате ръката си върху скоростния лост.

7. Не форсирайте двигателя преди да е загрял добре.

8. Избягвайте карането тип „газ-спирачка”. Това натоварва излишно редица компоненти по автомобила и ускорява износването им.