Авто-Мото

Грижа за колата след дълъг път

Грижа за колата след дълъг пътОбикновено всеки преглежда основните компоненти на колата преди дълъг път. Но този род пътешествия са предпоставка за появяване на други проблеми по колата, които, ако са видени навреме, се оправят бързо, лесно и евтино. Ето какво трябва да проверите по автомобила си след дълъг път.

1. Въздушният филтър. Добра идея е да го свалите и позачистите след дълъг път, за да удължите живота му и да подобрите ефективността му.

2. Проверка на течностите. Дори всичко да е било наред по време на пътешествието, проверете нивата на течностите (след като двигателят изстине). Това е лесен начин да откриете евентуални течове, ако нивата са значително по-ниски.

3. Проверете състоянието на спирачните дискове и накладките. Износването равномерно ли е по всеки диск спрямо себе си и спрямо останалите.

4. Проверете износването на гумите. Ако забележите, че например предна лява е по-износена, особено в някой от ръбовете си, спрямо предна дясна, това е признак за нужда от реглаж.

5. Проверете за разхлабени болтове, маркучи и кабели навсякъде по колата, където имате достъп. Прегледайте и за разглабени компоненти като калобраните например.

6. При съмнения за проблеми по окачването, най-добре е да закарайте колата на квалифициран механик, който да го провери.