За дома

Как да улесните максимално производството на растителни култури в парник?

Как да улесните максимално производството на растителни култури в парник?

Отглеждането на растителни култури в парник, независимо дали става въпрос за оранжерии от поликарбонат, или от полиетилен, поставя множество трудности пред земеделците.

За щастие обаче, съвременният начин на живот и развитието в сферата на земеделието предлага значителни предимства, като контролиране на климатичните условия и удължаване на вегетационния период. За да се улесни максимално производството, е необходимо да се вземат предвид и потенциалните трудности и да се използват различни помощни средства.

Научете повече по темата от екипа на Парник БГ, които споделят за някои често срещани трудности и техните решения.

Трудности при отглеждане на растения в оранжерии и как да ги преодолеем

Сред най-големите трудности, които се открояват, са:

  1. Контрол на температурата и влажността – важно е да поддържате оптимални температура и влажност в оранжерията от поликарбонат. Прекалено високите или ниски температури могат да навредят на растежа на растенията, да изгорят листата или да ги изстудят и те да замръзнат. Използването на отоплителни системи през студените месеци и адекватна вентилация през горещите летни дни помага за поддържане на подходящ климат.
  2. Осветление – достатъчното излагане на светлина е не просто важно, но и критично за фотосинтезата и развитието на растенията. В мрачни дни с недостатъчно интензивна светлина или прекомерна облачност, допълнителното осветление може да компенсира липсата на естествена светлина.
  3. Вентилация – подходящата вентилация е от решаващо значение за предотвратяване на болести и гъбични инфекции. Регулирането на въздушния поток помага също така за контролиране на температурата и влажността в оранжерията.

Помощни средства за улесняване на производството

Съществуват множество начини да подкрепите производството, да улесните процесите и да защитите растенията от известни опасности.

Системи за напояване

Автоматизираните системи за напояване осигуряват равномерно и точно дозиране на вода, което е особено важно в затворени пространства, каквито са оранжериите. Тези системи могат да бъдат настроени според нуждите на отделните растения, като по този начин се минимизират рисковете от пренапояване или недостатъчно поливане и изсъхване.

Допълнително осветление

LED лампите, познати още като фитолампи, или други специализирани осветителни тела, могат да подпомогнат развитието на растенията, осигурявайки необходимата светлинна енергия за фотосинтеза.

Отоплителни системи

В по-студените климати, отоплителните системи в парника са жизненоважни за поддържането на стабилна температура, подходяща за растежа на растенията.

Обезпаразитяване

Редовното пръскане с пестициди или използването на биологични методи за контрол на вредители помага за предотвратяване на болести и атаки от насекоми, което може да компрометира здравето на растенията в оранжерията.

Инвестицията в тези помощни средства и технологии може значително да улесни производството на растителни култури в парник, осигурявайки по-високи добиви и по-добро качество на продукцията.