За дома

Къде се крият кърлежите във вашия дом?

кърлежиКърлежите да доста опасни вредители, които сериозно могат да застрашат човешкото здраве, предвид факта, че пренасят различни заразни болести. Борбата с кърлежите може да е доста трудно предизвикателство, особено ако имате домашни любимци. На практика, никой не може да бъде сигурен, че в къщата му и особено в нейния двор няма да попаднат от кръвопиещите твари, така че е добре да знаем как да ги откриваме по-лесно и къде да ги търсим, с след това и какво да направим.

Къде се намират кърлежите във вашия дом?

В самата къща…

В самата къща кърлежите, съвсем естествено, са доста по-рядко срещани, отколкото на вън, в двора. Вътре в жилището могат да попаднат по-трудно и то ако някой домашен любимец ги внесе несъзнателно вътре. Обикновено най-голям е риска да се появят около мястото, на което спи кучето или котката, например в неговото креватче или килимче. Друго място, на което съществува риск да се появят са дивана в хола, тъй като повечето кучета и котки имат навика често да се излягат на тези места, както и на някое скришно място в леглото ви, например под него, между матрака и рамката и други скрити и тъмни места.

В двора…

Ако имате двор у дома, препоръчително е да го поддържате в добро състояние. Според експерти, кърлежите обикновено се появяват в дворове, в които има по-дълбока и обрасла трева, макар че и по-поддържаните не са застраховани от поява на тези опасни вредители. Най-голяма е вероятността да откриете кърлежи под сянката на някое дърво в двора, където рядко падат слънчеви лъчи, защото там би било тяхното любимо място. Други предпочитани места са между стената на къщата и лехата с цветя, особено ако има сянка, на която да се скрият. Там ги привлича възможността да се скрият между стената и изронената мазилка, ако има такава.

Не се опитвайте да се справите сами

Специалисти в борбата с кърлежите съветват да не се опитвате да се справите саи, а да се доверите на специализирана фирма. Професионалистите с достатъчно опит могат да обработят дома ви така, че да не видите кърлеж никога. За целта обаче е добре да се повтаря процедурата периодично, например пролет и есен, защото през тези сезони на по-слабо слънчево греене и по-умерени температури кърлежите са особено активни и търсят жертви. Редовното пръскане от професионалист и на правилните места ще направи вашия дом доста безопасно място. От ваша страна, вие бихте могли да направите много ако редовно обезпаразитявате вашия домашен любимец и не позволявате да внесе от тези опасни вредители в жилището ви.