Технологии

Как да увеличим сигурността на мобилните си устройства

Как да увеличим сигурността на мобилните си устройстваАко пътувате често и използвате мобилни устройства и за работа, то със сигурност искате данните, с които те разполагат, да са добре защитени. Удобството на мобилните устройства обаче често ни кара да забравим или пренебрегнем „само за малко” притесненията ни и да се свържем със съмнителна WiFi мрежа например.

Ето как да увеличим сигурността на мобилните си устройства:

1. Винаги използвайте най-актуалните версии на операционната система и на приложенията си. Често хакерите се възползват от мързеливи потребители, които използват софтуер, изостанал с 3-4 версии и пълен с добре известни „дупки”. Така на практика улеснявате работата им значително.

2. Използването на парола тип „12345” за домашния компютър е едно, но напълно недопустимо за мобилно устройство, което се свързва често с всякакви непознати мрежи. Задължително използвайте достатъчно сложни пароли.

3. Избягвайте да се свързвате с публични некриптирани Wi-Fi мрежи, особено ако ще изпращате служебни документи. По-добре пожертвайте малко средства и използвате мобилната мрежа или изчакайте, докато намерите сигурна Wi-Fi връзка. При публичните мрежи често хакери „дебнат” с различни приложения, които моментално се възползват от всяко слабо защитено устройство, което се свързва с дадената мрежа.

4. Винаги, когато сайтът поддържа SSL, използвайте този тип конекция. Ще познаете наличието й по различни идентификации според бразуера или още по-лесно: ако в адрес полето вместо http пише https.

5. В повечето случаи стандартните настройки за сигурност на интернет браузърите са окей за ежедневното интернет сърфиране. Затова е препоръчително да не ги променяте, особено да ги занижавате.

6. Изключете „бисквитките” на мобилното си устройство, както и функцията за автоматично попълване на полетата. Да, ще е малко по-неудобно да се логвате всеки път, но ако телефонът или лаптопът бъдат хакнати, докато сте в незащитена мрежа, поне ще е по-трудно за хакера да разбере паролите за акаунтите ви.

7. Инсталирайте антивирусна програма. Вече се предлагат доста предложения и за смартфони, така че е силно препоръчително да се сдобиете с антивирусна програма. Особено ако сърфирате редовно из интернет.

8. Внимавайте с приложенията. Сваляйте приложения само от проверени и доверени разработчици и от официалните магазини на съответния производител. Все повече хакери маскират оригинални на вид приложения като вируси и троянски коне.