Бизнес

Как функционира банкоматът?

Как функционира банкоматътПоради своята бързина и удобство банкоматите ви помагат да извършвате банкови операции лично. С кредитна/дебитна карта можете да получите достъп до всеки банкомат на вашата банка и да извършвате всякакви операции: да внасяте пари, да теглите пари или да проверявате баланса си.

Стъпки, които трябва да следвате:

  1. С картата си имате достъп до банковата си сметка, било то с кредитна или дебитна карта. Трябва да го поставите в съответния слот и да изчакате банкоматът да зареди и разпознае картата. След като влезете вътре, процедурата е много лесна и интуитивна, а банкоматът ще ви покаже стъпките, които трябва да следвате.
  2. След като банкоматът разпознае картата ви, трябва да въведете идентификационен код (ПИН код), с който да докажете, че сте собственик на картата и че не извършвате престъпление или кражба. На екрана на устройството ще ви изпише кога да въведете кода си.
  3. Щом банкоматът разпознае паролата ви, ще можете да започнете да извършвате желаните операции. Устройството ще покаже на екрана какво можете да направите.
  4. Необходимо е само да натиснете бутона за посочената операция. След като въведете операцията, трябва да следвате стъпките, посочени от банкомата. Ще трябва да избирате малко по малко, докато стигнете до края.
  5. След като приключите, банкоматът ще ви даде възможност да отпечатате касова бележка с извършената операция. Препоръчително е да го разпечатате, в случай че по-късно възникнат проблеми, за да можете да докажете транзакцията си.
  6. Не забравяйте да вземете картата си и преди да си тръгнете, се уверете, че сте излезли напълно от акаунта си, така че следващият потребител да няма достъп до него.

Съвети

Винаги разпечатвайте разписката за транзакциите си.

Не въвеждайте своя ПИН код, ако в близост до вас има други хора.

Не споделяйте ПИН кода си с никого и не го записвайте.

Не използвайте банкомат, ако устройството е повредено.

Старайте се да теглите средства от банкомат на съответната банка, в която е вашата сметка.