Бизнес

Някои от най-често срещаните грешки при ценообразуване

грешки при ценообразуванеПродажбите на новия ви, уникален и иновативен бизнес вървят с добри темпове, но нещата с печалбите не стоят по същия начин. Може да сте станали жертва на някои от най-често срещаните грешки при оценяване на собствения ви труд. Тези ваши пропуски са в състояние да спънат много сериозно вас и бизнеса ви. “Хора, оценявайте труда си подобаващо!” – това е единственото нещо, което мога да кажа.

Няма как другите да започнат да ви ценят, без вие да сте си направили самооценка, от която сте доволни. Ако целите маржът на печалбите ви да расте, то прочетете цялата статия, в която се обсъждат някои от най-често срещаните грешки при ценообразуване.

Не можеш да си първи ако копираш някого

Вие сте почти готови да пуснете новия си продукт на пазара, но все още не сте определили цената. Нека бъдем честни, за да спестите време за детайлно проучване, вие определяте цената според конкурентите ви. Например, продукта ви се намира в ценовия диапазон от 99лв. до 875лв. Сами преценете качеството на продуктите със съответните цени. Вие решавате да да сложите цена 465.5лв., което се явява “златната среда”.

Да, но тази цена може да е по-ниска от реалното качество на продукта ви – това е пример за лоша самооценка и лошо ценообразуване. Има два основни проблема с това разбиране. Първият е, че вие не може да сте сигурни в това, че конкурентите ви печелят задоволително с цената, която са определили. Вторият проблем е, че вие реално може да сте на загуба от този модел на ценообразуване. Следвайки този пример вие дори не оценявате колко ви е струвала изработката на този продукт.

Ако продуктът е изработен висококачествено, то вие би трябвало да се намирате в горната граница на ценовата листа, а всъщност определената от вас цена е по средата ѝ. Като заключение на този абзац бих искал да цитирам една поговорка: “Ако някой скочи от мост и ви каже да го последвате, ще го направите ли?”.
Обръщайте внимание на малките суми.

Когато работя по ценообразуването с някой клиент, много често чувам реплики от сорта на: “Защо изобщо питаш за това, тази сума е незначителна?”. Необръщайки внимание на тези дребни суми, вие може много лесно да намалите драстично печалбите си. Малко не означава безвредно. Представете си, че имат седмичен разход от 5лв., който може да бъде спестен.

На пръв поглед не изглежда много. Сега го умножете по 52, за да получите годишния разход – той е 260лв. Дори тази сума не изглежа толкова фрапантна. Рядко обаче са бизнесите с толкова малък брой разхози. Да речем, че имате 5 седмични разхода по 5 лв. Това са 1300лв. годишно, което вече е сериозна цифра за повечето бизнеси в категорията “малък бизнес”.

Защо работите безплатно?

Много предприемачи си мислят, че тяхната заплата е общата печалба на компанията, след като е платила всичките си разходи. Познайте какво – това е грешка. Ами вашето време не е ли ценно, не струва ли пари? Ако работата, която сте извършили за собствената си компания, я извършите за друга компания, няма ли да ви платено? Естествено, че ще бъде. Освен, че сте собственик, вие сте и работник в нея. Ценете времето си и не позволявайте да бъдете използвани от собствената си компания, колкото и странно да ви звучи това.