Бизнес

Маркетинг стратегия за социални мрежи

социални мрежиВсички знаем силата на Facebook, Twitter и другите големи социални мрежи, които могат да ви донесат много клиенти и да популяризират вашия бизнес. Но за да сте успешни в социалните мрежи, трябва да имате правилната маркетинг стратегия. Това в никакъв случай не е лесно и не определено не става бързо, но за сметка на това онлайн маркетингът е с огромен потенциал.

Четейки съветите в статията не забравяйте може би най-важното нещо, а именно – постоянството и упоритостта. Просто бъдете активни в социалните мрежи, споделяйте полезни неща и успехът ви там ще дойде рано или късно.

Дефинирайте вашия идеален клиент

Критичната първа стъпка по време на определяне на онлайн маркетинг стратегия е да визуализирате вашия идеален клиент и да направите описващ профил на типа клиент, който искате да привлечете. Един от най-добрите начини да направите детайлен и полезен профил на идеалния клиент е да интервюирате хората. Попитайте клиентите си възможно най-информативните въпроси, като например – „На колко години са? Имат ли деца? Какви са думите, които използват да опишат себе си? Какво правят за забавление? Какви социални мрежи използват?“.

Използвайте отговорите за да направите детайлен профил на всеки тип клиент, който бихте искали да привлечете. Напишете описание на профила, добавете снимка. За по-голямо улеснение може да дадете име на всеки профил (типаж). Трябва да се опитате да извлечете повече информация за клиентите си чрез социалните мрежи. Ще бъдете по-успешни, когато се свържете с тях.

Разберете какво искат клиентите ви

Следващата стъпка е да разберете какво иска вашият идеален клиент. Така ще доставите точно това, от което се нуждае таргетираната ви аудитория. Помислете за тези нужди преди да публикувате нещо. Направете интересни инфографики, снимки и клипове свързани с желанията на клиентите си, така те ще са по-доволни и ще говорят повече за вас. По този начин ще увеличите популярността на бизнеса си в социалните мрежи.

Дефинирайте къде се намират социалните мрежи във вашата цялостна маркетинг стратегия

Да създавате връзки с вашите клиенти е чудесно, но трябва да го правите по начин, който да допринася за увеличаване на аудиторията ви. Запомнете, че социалните мрежи са само част от вашия онлайн маркетинг. Целите ви трябва да бъдат прости: Докарване на трафик към вашия сайт, събиране на и-мейл абонаменти и превръщане на посетителите в клиенти. Представете си маркетинг стратегия ви като гума на колело.

Съдържанието на уеб сайта или блога е в центъра на гумата и социалните мрежи като Facebook, Twitter, Pinterest са спиците. Докато те са много важни спици, те все пак са спици. Социалните мрежи трябва да разпространяват вашето съдържание на уеб сайта и да докарат трафик обратно към вашият сайт. Изключително важни са взаимоотношенията ви с клиентите в социалните мрежи, както и взаимното доверие. Ако социалните мрежи не ви докарват достатъчно трафик, тогава трябва да обогатите вашата онлайн маркетинг стратегия.

Покажете блясъка си

Трябва да избягвате скучния профил в социалните мрежи. Бъдете интересни, дори понякога може да публикувате нещо извън вашия бизнес, но пък нещо, с което да привлече внимание. Ключовата дума трябва да бъде „интерес”. Така хората ще следят с по-голям интерес вашите социални изяви. Също така, не забравяйте, че можете да използвате снимки и видео за промотиране на вашите идеи зад вашия бранд. Какъв „lifestyle“ се опитвате да промотирате и защо вашият идеален клиент пасва на този вид „lifestyle“? Какво предстои на вашата компания?Може дори да снимате интересни фирмени видео клипове или снимки.

Споделяйте ценна информация

Социалните мрежи ви дават възможност да се превърнете в ценен ресурс за информация за хората, които искате да достигнете. Ще бъдете по-успешни в социалните мрежи, ако сте ресурс за информация и идеи, отколкото ако просто промотирате собствените си продукти и уведомявате за новите промоции. Една компания за кисело мляко например разбра, че техните таргетирани потребители жени, винаги се оглеждат за прости рецепти. Така те започнаха от време на време да поставят интересни и прости рецепти за техните последователи жени и увеличиха популярността си.