Обзавеждане

Как леглото да ви пасва

модерно леглоВсеки човек, независимо от повелите на модата и тенденциите има собствена идея за това какво легло би било най-удобно за него. Някои предпочитат големи масивни легла, други малки и леки, трети харесват тежката декорация и орнаментите по рамката, по-екстравагантните търсят последния писък на високите технологии в мебелирането.

Особено много напоследък се лансират японските традиционни легла, които на разположени почти на пода. Романтично настроените предпочитат пък балдахинът, спускащ се ефирно от тавана върху покоите им. Той е подходящ за стаи с големи размери и високи тавани, тъй като заема голяма част от пространството на спалнята. Леглата от ковано желязо са изключително стабилни, а в допълнение на това външният им вид е изящен.

Когато размерите на стаята не позволяват такива пищни легла, разумно решение е леглото с ракла или такова с повдигащ се матрак. По този начин в спалнята могат да се съхраняват още много други необходими аксесоари, за които иначе няма място. Капакът на раклата може да се използва и като етажерка, а пък много подвижни матраци съхраняват чекмеджета за дрехи. Складирането на вещи под леглото е строго забранено от философията на Фън Шуй.

Малките размери на стаята всъщност могат да бъдат предпоставка за много оригинални решения на проблема с пространството. Така например са измислени и двуетажните легла, както и съчетанието на легло на втория етаж на конструкциата с бюро на долния.

Винаги когато избирате легло за спалнята си се подгответе предварително с точните размери на стаята и на останали мебели, които са ви нужни. Това се налага, за да може след това да разпределите максимално рационално и естетически издържано цялостното обзавеждане. Разстоянието на леглото от стената трябва да е поне половин метър, за да може свободно да се стига до него. Добре е също така да има достъп и от двете страни.

За малки помещения се препоръчват легла без никави табли отстрани, за да може завивките спокойно да падат върху тях. Освен, че така леглата изглеждат по-добре, от функционална гледна точка са и по-удобни.

Относно дължината на леглото- тя трябва да е равна на височината на човека, който ще го използва, удължена с още 40см. Разположението на леглото не бива да е срещу вратата на стаята или срещу прозорец, отново според Фън Шуй.