Обзавеждане

Основи на обзавеждането и декорирането на спалнята

декориране на спалнятаДали сте от хората,които виждат спалнята си единствено като мястото, където да поставите леглото си и да заспите, или гледате на спалнята като на вашето собствено, лично и неприкосновено място?

За много хора спалнята е мястото, където се наслаждават на спокойствието да бъдат себе си, необезпокоявани от заобикалящият ги свят. Те изпитват блажена наслада от подбора на мебели за спалня и по-специално от избора на леглото, в което да спят. Изпитват удоволствие превръщайки спалнята в най–сакрално и интимно място за себе си.
Ако гледате на вашата спалня само като на мястото където полагате изморено тяло след тежък ден, може би тази статия няма да ви бъде много полезна и интересна. Ако за вас спалнята е място, където само спите и се обличате, и това е най-висшата степен на привързаност към вашата спалня, тогава на кой му пука как изглежда тя или какво представляват подобни чувства?

Но ако се наслаждавате на времето прекарано в спалнята, то вероятно ще се наслаждавате така и на декорирането й, избирайки перфектното за вас легло и завивки, и мебелирайки идеалната за вас спалня. Ако сутрин се събуждате с чувство на блаженост от заобикалящото ви във вашата специална стая, то тази статия е написана за вас.

Обновяването на спалнята за много хора е най-напред в списъка с ремонти, затова ако сте решили да проектирате или обновявате вашата спалня ето някои неща, за които бихте искали да помислите преди да се втурнете да пазарувате.

1. Имате план. Лесно е да намерите голямо легло, харесвате го, купете го, и след това се чудите с какво ще го комбинирате, за да се вписва в стаята. Преди да купите каквото и да било за вашата спалня трябва да решите някои основни неща и за предпочитане да направите план за декорация.

Каква ще бъде темата на вашето спално обзавеждане? Трябва да вземете решение за обща тема за Вашата спалня, а след това да изберете леглото, постелките и мебелите за спалня. Включете цвета на стените и килима и вашият план за декорация на спалнята е готов.

2. Цена и бюджет. Обикновено не излиза евтино да обновите или изградите на ново една спалня. За това трябва предварително да знаете точно колко можете да похарчите и колко ще ви струва всеки отделен елемент. Няма смисъл да купувате онова прекрасно и огромно легло, за което винаги сте мечтали ако не можете да си позволите правилните за него завивки и възглавнички за да съвпада с общата тема и да изглежда страхотно. Бъдете сигурни, че сте включили всички елементи на спалното обзавеждане в бюджета си, от спалнята и завесите до цвета на стените и подовата настилка. Уверете се, че всичко е точно изчислено и парите ще ви стигнат за вашата нова спалня.

3. Размер. Трябва да знаете точните размери на вашата спалня. Това трябва да бъде включено в плана ви. Не е добро решение да купите огромното легло(което се вписва в бюджета ви)и нощните шкафчета и гардероба, и да се окаже почти невъзможно да се придвижвате около тях. Много хора се хващат в капана на закупуването на перфектно планираната спалня, и сблъсъка с истината, че тя е почти неизползваема предвид малкото пространство, с което разполагат.

4. Как всичко да влезе в спалнята. За мнозина това не е проблем,но за някои е. Ако спалнята е нагоре по стълбите, зад ъгъла и вратата е тясна, трябва да измислите как ще вкарате всички мебели за спалнята. За повечето мебели като гардероби и маси това не е проблем, но е възможно да купите по-големи части, като онова огромно легло, и да осъзнаете, че то просто не може да мине през вратата.

Уверете се, че планът е пълен и знаете как точно ще премине обзавеждането на вашата спалня, преди да купите голямото легло. Ако обичате личното пространство, което ви дава добре проектираната спалня, и декорирането й ще е удоволствие за вас, но се уверете, че сте си написали домашното и планът ви е готов преди да започнете да купувате. В противен случай може да откриете, че вашата специална спалня не е такава наслада. Направете я правилно и ще я обичате.