Авто-Мото

Как работи воланът на болид от Формула 1

Как работи воланът на болид от Формула 1Воланът на болидите от Formula 1 е истинско постижение на технологиите. В него има повече изчислителна мощ от редица топ компютри. Но и при цена от над €45 000 за една бройка, няма как и да е иначе. Как работи F1 воланът?

Устройство

Днешните волани за Formula 1 болиди съдържат контролите за всички системи и функции по болида с изключение на дросела и спирачките. Цялата тази технология обаче трябва да бъде напълно мобилна, защото воланът задължително трябва да може да се разкача от кормилния прът. Въпросният привод, който се грижи за това, трябва да е изключително здрав, за да издържа на големи сили и натоварвания на кормилната уредба, трябва да е и много лек, но и в същото време да осигурява всички електронни и електрически връзки на технологиите във волана с болида. Според правилата на ФИА, пилотите трябва да могат да напуснат болида за максимум 5 секунди, като единственото, което трябва да свалят, е именно воланът. Благодарение на хидравликата, воланът не трябва да бъде въртян на повече от ¾ от пълен кръг, за да се достигне максималният радиус на завиване на колелата.

Технологии

Воланът разполага с всичко, за което може да се сетите. На първо място са лостовете за смяна на предавките. В горната част има помощни светлини, указващи идеалния момент за смяна на предавките, както и различни режими, които са задействани в болида. На удобно място до палците на пилота е бутонът за радио комуникация с бокса, неутрална предавка и др. В централната горна част на волана обикновено има мултифункционален LCD дисплей, който изобразява информация за общото състояние на болида, конкретни данни за отделни елементи, настройки, информация за позицията на пилота на пистата и на неговите конкуренти. Повечето бутони са само с две действия – включено и изключено. Чрез тях се задейства режимът за бокс, конкретни готови режими на болида, KERS системата.

Воланите разполагат и с редица въртящи се бутони. Чрез тях може да се настройват конкретни елементи от болида, например ъгъл на крилата, баланс на спирачното усилие, горивна смес, диференциалите и др. Някои болиди дори позволяват настройване на диференциала за преди завой, в завой и в изхода от завой. Всичко това се прави от пилота по време на състезанието. Докато кара с над 250км/ч.