Технологии

Какво е бенчмарк и как да тестваме компютъра си

Какво е бенчмарк и как да тестваме компютъра сиБенчмарковете са популярни програми за оценка на производителността. Те подлагат компютъра на серия тестове, предназначени да проверят неговата производителност както на всички важни компоненти, така и като цяло.

Чрез бенчмарк тест може да видите дали няма някой проблем по компютъра, да се уверите, че ще издържа на натоварване (особено важно след оувърклок) и др. Често резултатите са във вид на точки, но според вида на бенчмарка има и по-подробни доклади. Как да тестваме компютъра си с бенчмарк?

1. Използвайте бенчмарк в зависимост от вашите цели. Има специални тестове, които проверяват поведението на компютъра под игри, при обработка на 3D или снимки, при изчисления и т.н. Обикновено за „общи” тестове се използват бенчмаркове за игри, тъй като те натоварват системата най-много.

2. Ако искате да проверите стабилността на системата, добри бенчмаркове са 3DMark и Mersenne Prime95. Пуснете ги да работят поне два часа. Ако компютърът не покаже проблеми, значи всичко работи както трябва.

3. Преди да пуснете бенчмарк тест, обновете операционната система, важните софтуерни продукти и разбира се драйвърите на устройствата си.

4. Рестартирайте компютъра и го оставете за 20-тина минути да работи без никакви програми и натоварвания. Така Windows ще си „подреди къщата” и ще е готов за пълноценна работа.

5. Винаги пускайте един бенчмарк два или три пъти и сверявайте резултатите. В случай на разлика, по-голяма от 5%, има проблем с бенчмарка, с компютъра или с настройките.

6. Записвайте си резултатите от предишните тестове и ги сверявайте с новите. Само така ще може да разберете дали действително сте постигнали реално подобрение с последните добавки към компютъра си.