Интересно

Какво представляват антифоните

антифониНякои професии са свързани с високи нива на шум. Това е предпоставка за включването на антифони към личните предпазни средства, които имат за цел да намалят силата на звука, или напълно да го елиминират. Съществуват няколко вида антифони, чиито избор се определя на база източника на шум и неговата честота. Обикновено работниците, които боравят с машини, се нуждаят от подобен вид аксесоар, за да могат да се трудят добре, въпреки условията на работа, които не винаги са особено благоприятни.

Какво представляват антифоните

Най-просто казано, антифоните са слушалки за уши. Те могат да се открият и под формата на тапи, също както и да бъдат за еднократна или многократна употреба. С цел предотвратяването на увреждането на слуха, е задължително да си купим антифони, които да кореспондират с условията на работа. Факторите, които предопределят избора на подходящ модел са няколко:

  • Нивото и честотата на звука;
  • Степента, с която трябва да се намали звукът;
  • Трябва ли да има чуваемост между работниците;
  • Налага ли се използване на маска и очила;
  • Наличие на ниски и високи температури;
  • Наличие на влажна среда.

Всички лични предпазни средства трябва да бъдат внимателно подбрани, за да протича работният процес по възможно най-добрия начин, а служителите от своя страна да се чувстват комфортно и в безопасност в службата. Разгледайте гамата антифони от Megahome.bg и изберете най-подходящия възможен слухов протектор. 

Какви видове има

Има два вида антифони: външни и вътрешни. Вторият вариант е по-удачен от гледна точка на дискретността, която ще ни донесе, също както и поради възможността за съчетаването на вътрешните слушалки с други ЛПС като каска, шапка, очила и др. В този случай е важно тяхното поставяне, защото се касае за тапи за уши, които са удобни, но и много специфични по отношение на носенето им. 

Външните антифони осигуряват по-високо ниво на защита, но недостатъците им са свързани с техния размер и изпотяването, което предизвикват. Доста от работниците се трудят при високи температури, което води след себе си и нуждата от практични ЛПС.

Как се използват

Употребата на антифони е лесна и дори приятна. При външните е нужно просто да ги наместите на ушната мида, така че да я покрият напълно. След това идва ред на точното нагласяне на чашките, също както и на проверката за наличието на коса между ухото и предпазното средство. 

За да поставите успешно вътрешен антифон, е необходимо предварително да го разтриете между пръстите си, за да получи цилиндрична форма. След това го пъхнете в ухото и изчакайте няколко секунди, докато не се възвърне първоначалната му форма. Изваждането става в обратната хронология, като в случая е важно да внимавате да не разраните ушния канал. Действайте бавно.