За дома

Какво трябва да вземем предвид при избора на осветителни тела?

осветителни телаИзграждането на модерно домашно осветление включва няколко допълнителни аспекта, способни да повишат драстично ефективността на осветяване на вътрешните пространства и облика на самите жилищни стаи. Много хора купуват нови осветителни тела, водейки се единствено от тяхната визия и съвместимост със стила, в който е обзаведена дадена стая, неподозирайки, че има и други важни неща, за които трябва да помислят.

Тук ще се спрем на три ключови аспекта при избора на осветители. В материала са застъпени съветите, които всеки специалист по осветление и интериорен дизайнер ще ви дадат, с разликата, че няма да е безплатно. Няма нужда да ни благодарите. За нас е удоволствие да ви помогнем безкористно да осветите модерното си жилище съобразно последните тенденции в жилищния дизайн.

  1. Осигурете поне три независими източника на светлина във всяка стая

На теория този съвет може да ви се струва абсурден, но в действителност осигуряването на три независими светлинни източника в отделните помещения се оказва наистина работеща формула. Ако заложите на три вида осветителни тела, ще създадете гъвкава осветителна система, която не само предлага различна степен на осветеност спрямо моментните нужди, но и придава разчупеност на интериора.

Комбинирайте надземно/ висящо осветление  (полилей, пендел или плафон) с насочено (настолна лампа, лампион) и декоративно (led мебелни ленти, аплици, осветители за картини). Трите вида осветление – надземно, насочено и декоративно работят в синхрон по невероятно красив и функционален начин. Независимо дали светят едновременно или поотделно, ефектът винаги е удовлетворяващ.

  1. Не се отказвайте от опция димиране

Димируемите осветителни тела са по-добрият избор за дома от тези със статично/постоянно по сила светене. Възможността да усилвате и намалявате степента, с която светят крушките, е наистина безценна и приложима в почти всяка стая в дома – хол, всекидневна, трапезария, спалня и детска стая. Може би само кухнята, коридора и банята са изключени от уравнението.

Димируемите осветителни тела се нуждаят от специални ключове за управление, като днес има и безброй опции за дистанционно регулиране на светлината. С тази функция си създавате невероятен комфорт, а освен това се използва ефективно електричеството в жилището. Няма смисъл крушките ви да светят на максимален капацитет, когато гледате телевизия или просто си почивате след тежкия работен ден.

  1. Оборудвайте осветителите с икономични лампи

LED крушките навлизат масово в бита, измествайки всички останали технологии. Техните предимства са безспорни. Консумират много по-малко количество електрическа енергия от крушката с нажежаема жичка, излъчвайки същото количество светлина. Експлоатационният им период е многократно по-дълъг, а освен това са най-близко до екологичното съвършенство.

LED светлинните източници не отделят почти никаква топлина по време на работа. Това ги прави не само максимално пожаробезопасни, но и деликатни към интериорните елементи. Ако дълго сте използвали крушка с нажежаема жичка в даден участък, със сигурност сте забелязали тъмното жълтеникаво-кафяво петно около лампата. При лед крушките този проблем го няма.

И последно – Изберете правилния нюанс на лампите, които ще комбинирате с новите осветителни тела в дома си. Белите нюанси пропускат повече светлина, но създават също и по-студен, металически оттенък. Цветните нюанси ще оцветяват светлината, като я направят по-мека, по-топла или по-хладна в зависимост от избраната от вас тоналност.