За дома

5 начина да ограничите влагата в банята

5 начина да ограничите влагата в банятаСлед като вземете горещ душ, банята се изпълва с влажна атмосфера, която бавно, но сигурно започва да създава среда за образуване на мухъл, плесен, неприятни миризми и разни вредни микроорганизми. Няма как да спрете влагата в банята, но можете да ограничите действието й, а оттам да имате по-здравословна и приятна атмосфера в помещението.

Използвайте вентилатор за баня, за да отстраните излишната влага. Включете вентилатора и го оставете да работи за поне половин час след като сте се изкъпали. Това ще гарантира, че стените и тавана ще се изсушат правилно. Можете да отворите прозореца в банята или да разчитате и на правилно построения отдушник в помещението.

Знаете ли, че плесента обича тъмнината. Затова използвайте правилно осветлението за баня, като не го изключвате веднага след като се изкъпете. Ето защо е добре да имате източник на естествена светлина в банята, но ако нямате, можете да се възползвате от осветление за баня, което не изразходва много енергия, но дава нужната светлина, която не дава на гъбичките да се разпространяват.

Доброто старо почистване е начин да почистите зоните, в които се е натрупало прекалено много вода. Заради особеностите на всяко едно помещение, вентилацията и осветлението не могат да са гарант, така че където има натрупване на вода и влага, можете да почистите по старомодния начин. Почиствайте около и под тоалетните принадлежности при душа и мивката, за да ограничите влиянието и на скритите вредители.

Фугите между плочките също са среда за образуване на плесени. Затова трябва да решите, да ги почиствате редовно или да използвате калибровани плочки за баня, при които фугите са само няколко милиметра и възможността за образуване на плесен е ограничена.

В банята има и стени, които са боядисани и не са облицовани с керамика. Те също абсорбират много влага. Затова е добре да бъдат пребоядисани с боя, която има специални смеси осигуряващи слой защита. Можете да изберете цвят, който най-много ви харесва и пасва на интериора в банята.