За дома

Основни принципи при избора на кухненски робот

кухненски роботКухненският робот е прецизен и полезен помощник, който облекчава процесите по приготвяне на храна и пести време. Изключително необходим на съвременната домакиня, която гради кариера през деня, а вечер трябва да приготви вечерята за своето семейство. Покупката на чопър е отговорен момент, защото закупеният уред може да се окаже неподходящ за вашите цели или неефективен/некачествен.

Какво представлява кухненският комбайн?

Класическият кухненски комбайн представлява процесор (мотор) с купа, в която са поставени специални режещи приставки. Моторът стартира въртенето на ножовете , с помощта на които се осъществява процесът по нарязване на продуктите. Колкото повече обороти в минута развива моторът, толкова по-добър е уредът и по-бързо нарязването и другите функционални операции.

Според всеобщото разбиране кухненският робот е техника, която ви позволява да режете по различни начини, да кълцате, пасирате, да използвате като месомелачка, да смесвате, стривате и т.н. Такъв многофункционален домакински уред не е толкова лесно да се намери, тъй като той не само трябва да има куп приставки и функции, но и да бъде с мощност от поне 700 вата.

Най-разпространени са уредите, които имат само режеща функция, каквито онлайн магазин tip.bg ще ви предложи на изгодна цена. Те могат също да режат продуктите с различна дебелина, на по-едри късове и съвсем фино. Дебелината на рязане при тях зависи от времето, през което е активна функцията рязане. Колкото по-дълго работи моторът, толкова по-фино нарязани ще са зеленчуците.

Блендер за готвене – мултифункционално решение

Блендерите Magic Bullet могат да се възприемат като универсален домакински комбайн. Те действат не само като блендер и екстрактор, но и като чопър, благодарение на прецизно заточените си ножове. С мощния си мотор, такова устройство ще превърне във фина и гладка консистенция дори най-твърдите плодове, зеленчуци и ядки.

Блендерите за готвене Magic Bullet също са представени в Iza.bg. Те използват циклонна технология, която автоматично връща съставките в зоната за рязане. Уред от тази марка се предлага с няколко различни приставки за различна обработка на храната. Той може да превръща лед и замразени плодове в гладки мусове и пюрета. Същевременно компактният дизайн ви пести място на кухненския плот.

Моделите с по-прост дизайн също вършат отлична работа

Едни от оптималните варианти за кухнята са роботите без функция сокоизстисквачка и месомелачка. Функционалността на кухненския робот зависи от броя на приставките, като стандартните приставки в комбайна почти винаги служат за настъргване, нарязване, кълцане, пасиране, блендер и тестомесачка.

Броят на различните ножове варира от 5 и повече, но тези устройства са обикновено доста сложни за използване и твърде скъпи, за да се купуват за домашна употреба. В професионалната кухня тяхното присъствие е почти задължително. Професионалните роботи нерядко се предлагат в комбинация със сокоизстисквачка, цитрус преса, месомелачка и миксер за тесто.

Мощността на кухненския робот влияе върху скоростта на работа и способността за по-висока ефективност, за съжаление мощните комбайни използват повече електроенергия и почти винаги са доста шумни. По мощност комбайните могат да се разделят на прости до 500 W, среден клас от 500 до 800 W и полупрофесионални домашни помощници над 1000 W.

Кухненски робот до 500 W е идеален за малката семейна кухня, в която не се готвят големи количества храна. Тези уреди са сравнително евтини и могат да имат множество функции. Например Булет с мощност от 300 W разполага с блендер с купа, миксер, 2 скорости + пулс, ножове за кълцане и нарязване, смесване, блендиране и разбиване на течни продукти.

Източник: TIP BG