Бременност

Какво трябва да знае жената, когато иска да увеличи шансовете си за забременяване

шансове за забременяванеТъй като проблеми с плодовитостта са споделена загриженост между вас и вашият партньор, на първата среща със специалист, трябва да отидете заедно. Занесете вашите здравни досиета или изследванията, които са направени преди това. Очаквайте да ви попита за вашата история: кога за пръв път сте получили своята менструация, дали някога сте имали някакви полово предавани инфекции, аборти, спонтанни аборти, извън маточна бременност, колко често правите секс, използвате ли лубриканти и други неща. Не много за личния си живот ще бъде лично от тук насетне. Трябва да се опитате да се чувствате комфортно с вашия лекар. Вашият лекар ще иска да знае подобни неща и за партньора ви.

Ще ви бъде по-лесно ако си създадете списък с всичко това преди да отидете при лекаря си, за да е по-лесно да обясните всичко, когато се при него. Един вид нещо като дневник. Например може да започнете така:

Име:

Дата на раждане:

Име на партньора:

Дата на раждане на партньора:

Тегло:

Височина:

Актуални Лекарства:

От колко месеца активно се опитвате да забременеете? Жени под 35 години, трябва да се опитвали за около една година, преди да потърсят помощ – жени над 35 години, или тези, които имат хронично заболяване или друго състояние, което може да засегне фертилитета, трябва да потърсят помощ след шест месеца опити.

Правили ли сте диаграми на вашата базална температура, цикъл на овулация и цервикалната слуз?

Менструална история

Имате ли нередовен менструален цикъл? Например, имате ли менструация, повече или по-рядко от веднъж месечно? Нередовният цикъл може да означава, че може да не получавате редовна овулация. Може също да означава, че имате проблем с щитовидната жлеза, проблеми с нивата на пролактин, поликистозни яйчници, или ако сте над 40- ранна менопауза. Ако имате нередовен цикъл, задължително трябва да потърсите специалист, за да се разбере откъде идва проблема.

Имате изключително лека или изключително тежка менструация? Нормално е кървенето да варира месец за месец, но ако вашата менструация е последователно непредсказуема, може да говори за проблем с овулацията. Някои месеци може да имате по-леко кървене, а в други да имате по-обилно, цвета също може да се различава от предходния месец, това не винаги е сигнал за проблем. Но внезапно и тежко кървене може да означава и фиброма в лигавицата на матката, за това е добре при подобни случаи да се обърнете към вашият лекар.

Колко дни продължава вашия менструален цикъл? За да се определи дължината на вашия менструален цикъл, се брои от първия ден на менструацията до първия ден на следващата менструацията. Менструален цикъл от 24 до 35 дни е нормален.

Имате ли странно кървене между дните на цикъла си?

По време на менструация, имате ли тежка тазова болка или спазми? (Повечето жени се чувстват дискомфортно по време на тяхната менструация, но силната болка може да бъде признак на ендометриоза или тазови сраствания.)

Получихте ли първата си менструация преди да навършите 18 години?

Епикриза

Имате ли чувство на тежест в таза? (Това може да е симптом на фиброиди).

Били ли сте диагностицирани с ендометриоза? (Това може да доведе до проблеми с фертилитета).

Били ли сте диагностицирани с поликистозен овариален синдром?

Имали ли сте тазова или коремна операция, като например апендектомия? (Оперативните процедури понякога може да предизвикат последици, които засягат фертилитета.)

Имате ли история на анормални цитонамазки? (Те могат да доведат до диагностичните процедури, като криотерапия или конус биопсии, които могат да повлияят на качеството на цервикалната слуз.)

Имали ли сте проблеми с вашите маточни тръби – Връзване? Премахване на маточни тръби? (Процедурата за стерилизация съвсем не е проста. Фиброидна тъкан все още може да предотврати бременност или да увеличи шансовете за извънматочна бременност.)

Имате ли хронични заболявания като диабет, заболяване на щитовидната жлеза, или хипертония? (Хронични заболявания, както и някои от техните процедури, се свързват с проблеми с фертилитета и високо рискови бременности.)

Взимате ли някакви лекарства? (Стероиди, други медикаменти – включително билкови лекарства – могат да повлияят способността за зачеване.)

Били ли сте някога бременна или родила и имаше ли усложнения? ( Предишна бременност може, в редки случаи, да доведе до образуване на белези или да обостри състоянието, което може да повлияе на способността за зачеване.)

Имали ли сте някакви спонтанни аборти? Колко сте имали? Вашият лекар даде ли някакви изводи за причината? Абортът през първите дванайсет седмици ли е бил или след тях? (Повтарящи се спонтанни аборти са форма на проблем с фертилитета и може да означава, че тялото ви се нуждае от специална помощ, за да износите плода до термина.)

Сексуална история

Използвали ли сте някога вътрематочно устройство (спирала), както за контрол на раждаемостта? (IUDs могат да увеличат шансовете за тазова възпалителна болест.)

Имали ли сте някога положителен тест за полови предавани инфекции? Кои точно? (Chlamydia и гонорея, например, се свързват с проблемите с маточните тръби и тазово – възпалителни болести.)

Имате ли болки по време на секс? (Това може да е признак на ендометриоза или тазови сраствания, дължащи се на тазово – възпалителна болест.)

Какво забелязвате след полов акт? (Кървене след полов акт може да означава много неща. От полово предавана инфекция на шийката на матката, проблеми като цервицит, полипи или дисплазия).

Семейната история

Някакви други членове на семейството имали ли са проблеми с генетични дефекти или мъртвородени деца? (Вие, може да разговаряте с роднините си, особено с бездетни двойки или семейства с едно единствено дете, относно тяхната фертилна история).

Лайфстайл история

(Някои проучвания показват, че начина на живот може да повлияе върху плодовитостта.)

Колко чаши кофеинови напитки пиете на ден (кафе, кола, чай)? (Не малко проучвания са установили, че колкото повече кофеинови напитки приема една жена, толкова е по-малък е шанса и да забременее. Дори, ако това не е подкрепено с доказателства, прекаляването с кофеин се смята за вредно за плода.)

Пиеш ли алкохол? Колко питиета на седмица? (Няколко изследвания показват, че жените, които пият алкохол – осакатяват шансовете си за зачеване.

Пушите ли? Колко кутии цигари седмично? (Някои данни показват, че никотинът в цигарите може да понижи нивата на естроген.)

Имате ли наднормено тегло? (Да бъдеш твърде слаба или прекалено тежка, може да прекъсне цикъла ви на овулация.

Копирайте историята си и може добре да ви послужи като ориентир, кога да отидете на първия си преглед при гинеколога, който ще работи върху вашите фертилни проблеми. Добре е да направите това заедно с партньора си.