Ремонти

Какво трябва да знаем, правейки ремонт на банята?

ремонт на баняВсеки ремонт на баня, започва с видимите неща – първо избираме фаянс за баня, след това следва всичко останало – както се казва това е само върха на айсберга. Добре е, да съобразим някои основни моменти, които ще направят целия ремонт много по-лесен, темата не се изчерпва само с избора на плочки за баня.

Нужно е адекватно планиране – първо трябва да изчистите абсолютно всички моменти, свързани с вашата баня. Става дума най-вече за ВиК инсталацията. Избрали сте фаянс за баня, време е да съобразите всичко, което се намира под него и под теракотата. Сега ще ви кажа и какво точно имам в предвид.

Например – отходните води и по-точно с канала. Ако сте решили да слагате лентов сифон, наклоните, които правите с теракота, биха изглеждали съвсем по-различно, от колкото с обикновен сифон за баня.

Ако решите да сложите пък душ кабина – тогава е добре, да съобразите проекта ви за баня с избраните плочки за баня. Идеята е, че обикновено, като се слага душ кабината в банята, се получава едно зониране на различните зони – мокра и суха част, съответно се използват и различни цветове фаянс за баня на едното и на другото място.

Да продължим с тоалетната – трябва да решите дали ще сложите моноблок или вградено казанче – имайте в предвид, че това ще се отрази на реденето на дадения фаянс за баня, тъй като обикновено всички казанчета за вграждане се обличат с куфар от гипсокартон. Съответно, ако правите проект за баня, той би изглеждат по съвсем различен начин в единия или в другия случай.

Последно – много е важно да съобразите бюджета си – опитайте се да сметнете цялото ви необходимо обзавеждане за баня – плочки, теракота, мебели за баня, смесители за баня, дори аксесоарите за баня. Идеята ми е, че е достатъчен един изпуснат детайл, който да не е в тон с плочките или фаянса, и е възможно да се развали цялостното впечатление от вашата баня.