Ремонти

За какво се използва грундът

грундовеПри боядисването, шпакловането и мазилките се изисква предварителна обработка на основата, така че тя да стане подходяща за нанасянето на финалната повърхност. Това се постига чрез полагане на грунд, който намалява абсорбиращите свойства, заздравява и позволява създаване на еднакво покритие навсякъде. Сега ще разберем какви са отделните видове грундове и начините за почистване.

Видове грунд и начини на ползване

Според вида на основата и материалът, който ще бъде нанесен върху нея, се определя и типа грунд за приложение. Към момента отрасловият пазар предлага няколко вида:

  • Укрепващи и импрегниращи – те са на водна основа и са предназначени за употреба преди нанасяне на акрилни бои. Разликите между тях са в големината на отделните частици в свързващия състав. Това е важно при съвместимостта с обработваната повърхност. Импрегниращите се характеризират с около 10 пъти по-фини частици, което им позволява по-добро проникване между микропорите на материала;
  • Водоразтворими и на базата на органични разтворители – първият тип грундове са най-популярни при обработката на гипсокартонови повърхности. Това позволява намаляване на абсорбиращите свойства на материала и постигане на по-равномерно финално покритие. Органичните са приложими при труднообработваеми повърхности и тяхното последващо изравняване;
  • Тонирани и прозрачни – първите са така наречените “дишащи” и са подходящи за употреба при смяна на цветовете на основата. Така ще се наложи нанасянето на по-малко слоеве боя. Вторите са на акрилна основа и предназначението им е за допълнително укрепване.

В Бриколаж още ще откриете грундове за дърво и метал като антикорозионни, дълбокопроникващи, за поцинкована ламарина, епоксидни, за хидроизолационни дейности и импрегниращи за дърво. Достъпни са още такива за стени и тавани, за фасадни бои и специални разредители.

Важно е преди всяка употреба на отделните видове да се прочетат препоръките на производителя за създаване на подходящия разтвор и начините за подготовка и нанасяне върху основата.

Как се чисти

Много често след ремонтните дейности и работата с различните видове грундове започва голямото почистване, въпреки взетите предварително предпазни мерки. Най-добрият вариант е разтворът да бъде забърсан веднага след като падне на пода, но често това остава незабелязано, докато вършим основната дейност. След изсъхване, отстраняването е доста по-трудно и изисква употребата на допълнителни почистващи препарати.

Според мненията на различни домакини, ако покритието, което трябва да почистите е гранитогрес, то подходящата пластмасова шпакла и влажен парцал биха могли да решат проблема с отстраняване на засъхналите капки. Ако обаче подовото покритие е дървено, то поставянето на влажни парцалчета върху петната за няколко минути биха могли да улеснят премахването им с абразивна гъба например.