Здраве

Какво трябва да знаем за цветните контактни лещи

Какво трябва да знаем за цветните контактни лещи

Цветните лещи са офталмологични продукти, които променят цвета и рисунъка на ириса. Те имат многослойна структура, вътре в която е вграден цветен слой. В допълнение към създаването на определен декоративен ефект, те ви позволяват да скриете дефекти на очите (бели и тъмни петна по ириса) и помагат при висока фоточувствителност.

Какво представляват цветните лещи?

Има 3 вида цветни контактни лещи (ЦКЛ): козметични, тониращи и декоративни. Тонирането ви позволява да направите естествения цвят на очите по-дълбок, да им придадете ярък блясък. Козметичните и декоративните имат непрозрачна структура, поради което напълно скриват естествения цвят на очите. Лещите с цвят биват класифицирани:

Според сферата на приложение

  • Театрални – имат непрозрачен слой в областта на ириса с шарка под формата на животно или някакъв предмет. Използват се в средите на изкуството и шоу бизнеса за създаване на сценичен образ;
  • Клубни и ваканционни лещи – не са предназначени за постоянно носене, използват се за създаване на оригинално изображение. Подходящи за тематични партита като карнавали и Хелоуин. Могат да имат изключителен визуален ефект (красота, неоново сияние, огледално отражение).

Според рисунъка

  • Животински – имитират модела на зеницата и ириса на животните (котешко или змийско око);
  • Чудовище – позволяват ви да създадете изображение на зомби, вампир, демон, дракон;
  • Лещи с шарка – с декор под формата на звезда, кръст, спирала, символи;
  • Необичаен нюанс – променят естествения цвят на ириса в червено, лилаво, черно, розово или жълто.

За разлика от обикновените меки контактни лещи, цветните могат да бъдат както с диоптър, така и само естетични. В центъра на лещата (в областта на зеницата) има прозрачна зона, която работи като оптично устройство, когато е необходима корекция на зрението.

Лещите с цветен слой се правят по същия начин като обикновените меки лещи. Шарката или цветът се намира върху вътрешния слой, така че пигментите, които се използват за декориране на продукта, не влизат в контакт с повърхността на роговицата и не могат да я наранят.

По принцип способността да се вижда добре и ясно при носене на цветни лещи не се променя, но в тъмни или слабо осветени помещения, когато зеницата се разширява и излиза извън прозрачната зона, може да се появи замъгляване на изображението. Благодарение на прозрачния „прозорец“ в лещата цветоусещането не се променя.

Вредят ли цветните лещи на зрението?

Носенето на цветни лещи не уврежда очите, но само при съблюдаване режима на използване. Най-безопасни са тонираните лещи, декоративните имат плътен цветен слой, поради което газопропускливостта на оптиката се намалява. Ако носите такива лещи по-дълго от указаното време, това може да доведе до хипоксия на роговицата.

Избор на цветни контактни лещи: консултацията с офталмолог е задължителна

Цветните лещи са направени от биологично безопасни материали, така че на теория те не могат да навредят на очите. Те обаче трябва да бъдат избрани след консултация с офталмолог, тъй като, подобно на коригиращата оптика, трябва да отговарят на индивидуалните параметри на роговицата по отношение на диаметър, кривина, кислородна пропускливост и съдържание на влага.

Освен това трябва внимателно да се проучат противопоказанията за носенето им, наличието на които е пряка забрана за носене на цветни лещи дори за няколко часа. Детската възраст не е противопоказание за употребата на цветни КЛ, но офталмолозите не препоръчват използването им без крайна необходимост и то само от 8-годишна възраст нагоре.

Подобни ограничения се дължат на факта, че малките деца не са в състояние да поддържат подходяща хигиена. Те могат да надраскат очите си с ръце, да докоснат лещите с пръсти, което ще доведе до проникване на опасни бактерии във вътрешната им повърхност.

Източник: https://lensin.bg/