Здраве

Напитки, повлияващи здравето

зелен чайВсе повече производители се ориентират към увеличаване на хранителната и функционалната стойност на напитките, насочват продуктовата гама към конкретни потребители и групи потребители.

Включването на напитките на суроватъчни протеинови изолати, аргинин, късоверижни пептиди може да повляе мускулните запаси от гликоген и метаболитните и анаболни процеси на организма при физическо натоварване.

Енергийните напитки обикновено включват в състава си кофеин, таурин, витамини от групата В и растителни екстракти като гуарана (растителен източник на кофеин), жен-шен и др. Напоследък популярност доби и кордицепс – билка, разпространена в Азия, която повлиява позитивно здравето на индивида и води до удължаване на живота.

На пазара се появиха и напитки с екстракти от зелен чай, херба мати, гинко билоба, витамин С, джинджифил, червена боровинка и др.

Някои напитки са ориентирани към повлияване на сърдечната дейност – съдържат фитостероли, други стимулират стомашно-чревния тракт чрез включването в тях на пробиотици, пребиотици.

Предлагат се напитки с извлеци от алое вера, жен-шен, пасифлора.

При метаболитен синдром – високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, повишено липидно съдържание в кръвта се предлагат напитки с листа от маслинено дърво, листа от червено грозде, чесън глог.

В момента предлаганите диетични храни на пазара включват храни с ниско съдържание на мазнини, захар, калории.

През последните години Омега 3 мастни киселини бяха включени в няколко млечни напитки, така също и в плодови напитки за деца.

На границата между диетологията и фармакологията се развива нова дисциплина, наречена микронутриентология, която интегрира научните и практически разработки на съвременната витаминология, данните за биологичната роля на микроелементите, биологично активните вещества от растителен и животински произход и пробиотиците.

Данните от научните изследвания сочат нарастване на дефицита от основни витамини, биологично активни вещества, микроелементи, влакнини у населението, което от своя страна води до повишен интерес към древната източна медицина, в основата на която си остава принципа на използуване само на природни органични съединения.