Интересно

Какво трябва да знаем за сънищата и как да се справим с безсънието

сънуванеСънят е времето когато тялото преминава етап на клетъчно обновление и чрез имунната система се унищожава всяка ненормална клетъчна дейност. Късното заспиване намаля имунитета и способността на организма да се бори с инфекции. Недоспиването състарява- малкото сън затормозява метаболизма на въглехидратите в ендокринната с-ма, а точно тези функции страдат при стареене на организма.

Трябва да се спи на дясната страна. При заспиване на лявата страна пилорния свинстер се намира отгоре и стомаха не може да изтласка храната към 12-пръстника. Спейки на лявата страна дишането става с дясната ноздра, което прегрява мозъка и причинява безсъние. Студът намаля ефективността на съня и за да се наспи човек на студено му е необходимо повече време.

Не трябва да се спи по-корем- натоварват се шийните прешлени и се получава главоболие. Спящите по корем са недоволни от професията си, а спящите по гръб- силни и преуспяващи личности. Свитите на кравай и притискащи към себе си възглавницата се нуждаят от нежност, склонни са към мрачни настроения. Завитите през глава- песимисти. Спящите повече от 9 часа са емоционални личности, раними души, склонни към мъчителен самоанализ. Те са творчески надарени, намират нестандартни решения.

При глава обърната на север при спане кръвното налягане е най-ниско и сънят е най-дълбок. С глава, обърната на изток също е здравословно. Ако главата е обърната на юг- нервност, на запад – мрачни мисли и кошмари. Човек, който не сънува е нервен и напрегнат- той и в съня си не може да намери реализация на мечтите си.

Сънищата в началото на годината и в началото на месеца дават повече предсказания за по-голям период от време. Сънищата срещу понеделник- лъжат; срещу вторник- научават се тайни; срещу сряда- финансови възможности; срещу четвъртък- съдбовни сънища; срещу петък- сбъдват се любовни пророчества; срещу събота- делови; срещу неделя- семейни. Повтарящите се сънища могат да подсказват за скрит проблем със здравето.

Сънуването е опит на организма да привлече вниманието ви към проблемите . Ако сутрин човек се събужда спокоен и си спомня съня- това е знак за добро физическо и психическо здраве. Съмненията и тревогите натрупани през деня оставят следи в подсъзнанието и отново се появяват в съня като по този начин позволяват да се избавим от тях. Повечето от тях са решето, с което мозъкът сортира натрупаната информация и оставя само необходимата.

Изкуствено предизвикания мрак стимулира отделянето на мелатонин действащ преспивателно. Мелатонинът и серотинът са молекули на съня. Преди лягане се приема 2 суп.л. захар. Тя бързо стига до мозъка- превръща се в глюкоза; която става съставна част на белтъка триптофан- от него се изработва серотин, а в щитовидната жлеза от триптофона се изработва мелатонин.

Срещу безсъние помагат 1 ч.ч топло мляко с 1 суп.л. мед; 1 ч.ч. затоплена бира; потапяне на ръцете до китките в студена вода за 10-30 секунди; масажиране на главата за 1 минута. Безсънието покачва теглото – недостигът на енергия води до преяждане.