Здраве

Какво трябва да знаем за тирозина

тирозинТирозинът е неесенциална аминокиселина, която спомага регулирането на настроението и стимулира нервната система. Също така може да ускори метаболизма. С него се третира състояние, известно като хронична умора.

1. Действие. Тялото ни се нуждае от тирозин, за да функционира нормално мозъчната химия, регулира апетита, чувствителността към болка и реакциите към стрес. Също така се нуждаем от тирозин за нормалното функциониране на щитовидната, хипофизната и надбъбречната жлеза. Ниските нива на тироидни хормони (произвеждани от щитовидната жлеза) могат да доведат до хипотиоридизъм, ниско кръвно налягане, хронична умора и забавен метаболизъм.

Тялото ни се нуждае от тирозин и фениланин, за да произвежда епинефрин, допамин и норадреналин – трите невротрансмитера, които контролират начина, по който реагираме на заобикалящата ни среда. Без адекватни количества фениламин тялото ни не може да произведе свои собствени запаси от тирозин. Без достатъчно тирозин, тялото ни не може да метаболизира фениламин.

Липсата на тези аминокиселини създава предпоставки за поява на ментални смущения като безпокойство, депресия, понижено либидо и хронична умора. Тук е мястото да се спомене, че с тирозин успешно се третират някой леки форми на депресия, алергии, главоболие, паркинсонова болест и др.

2. Източници. Въпреки че тялото ни може да произведе тирозин от фениламин, ние също така можем да си го набавим от определени храни включващи бадеми, авокадо, банани, млечни продукти, ядки и семена. Съществува малка група от хора, чието състояние не позволява трансформацията на фениламин в тирозин – то се нарича фенилкетонурия. За тези хора тирозинът е есенциална аминокиселина, която задължително трябва да се приема чрез храна или добавки. Тирозинът е достъпен под формата на пудра и капсули и е препоръчително да се взема преди лягане за най-добро метаболизиране.

3. Не се препоръчва приемът на тирозин при високо кръвно налягане или мигрена, тъй като може да изостри проблемите. Комбинацията на тази аминокиселина с моноаминови инхибитори трябва да се избягва на всяка цена, като дори се ограничат храните богати на нея – в противен случай може да се стигне до опасни стойности на кръвното налягане.