Технологии

Кое да избера – LCD или плазмен телевизор

Кое да избера – LCD или плазмен телевизорЧесто хората не знаят каква е разликата между LCD и плазмен телевизор. За някои те дори са едно и също. В действителност те са различни технологии и като такива имат своите предимства и недостатъци. Как да определим коя е по-подходяща за нас?

LCD технология

LCD (Liquid Crystal Display) използва течни кристали, които благодарение на електрическата стимулация, се оцветяват в различни цветове. Те се нуждаят от допълнителна светлина, за да бъдат ясно видими. Тук е и мястото на подсветката или лампа около или под дисплея, която го осветява. Ако изберете телевизор с модерна LED подсветка, качеството на изображението ще е осезаемо по-добро от модел с обикновена подсветка. Сред предимствата на LCD телевизорите е тяхната по-достъпна цена и по-тънки размери. Недостатъците са, че са по-подходящи предимно за по-малки екрани (под 47 инча) и при гледане от по-голям ъгъл, нарушават качеството на картината.

Плазмена технология

Плазмената технология е „резервирана” за големите телевизори. Много трудно ще откриете плазмен телевизор под 42 инча, като тя изобилства в моделите над 50 инча. Тази технология използва редица малки клетки, които са пълни с електрически зареден йонизиран газ. Технологията е по-скъпа и сложна за производство, особено в по-малки размери. Тя обаче предоставя едно от най-добрите качества на картината. Ако планирате да се сдобиете с огромен телевизор, силно препоръчително е той да е плазмен.

Такъв екран няма и проблеми с качеството на картината, независимо от какъв ъгъл я наблюдавате. Сред недостатъците е значително по-голямата им дебелина спрямо LCD телевизорите, особено тези с LED подсветка. Откриването на подходящия модел като форма, дизайн и размери, може да бъде по-трудно от това при LCD телевизорите, но ако държите на качеството и искате телевизор над 50 инча, допълнително усилие ще си заслужава.