За дома

Конденз и проветряване

Конденз и проветряванеНай-често срещаният проблем, който възниква след монтажа на дограма е появата на конденз в някои помещения през по-студените месеци.

Това е съвсем естествено физическо явление, което протича при срещане на топла и студена въздушна маса и при пренасищане на въздуха с влага.

Когато поръчвате Вашата дограма е необходимо да сте запознати с този проблем и при наличието му да не обвинявате фирмата производител на Вашите прозорци и врати.
Разбира се кондензацията може да бъде сведена до минимум при спазване на определени препоръки и съвети.
В помещения с висока влажност на въздуха /бани, кухни, спални, а така също и помещения с много растения/ може да се наблюдава изпотяване на стъклата,най-вече в долната част на стъклопакета,когато издаденият долен плот на касата пречи на топлия въздух, идващ от радиатора да стигне до тази част на прозореца.

Запотяването на прозорците е сигнал,че трябва да проветрите помещението,тъй като влажността на въздуха в него се е увеличила. Проветрявайте стаите по няколко пъти на ден/ударно проветряване/. През зимата не отваряйте вратата на неотопляема спалня към отоплявано помещение. Избягвайте дългото и постоянно отваряне-така охлаждате помещението излишно. Достатъчно е широко отваряне на прозореца за около 5 минути.Чрез проветряването Вие ще осигурите същевременно и един комфортен климат за обитателите.

В търговските вериги се предлагат уреди, наречени влагоуловители. Предлагат се и допълнителни наставки за дограмата, предотвратяващи конденза и осигуряващи микровентилация.