Авто-Мото

Кратка история на Peugeot

PeugeotPeugeot е една от най-старите автомобилни компании. Нейната история започва още през 19 век. Първо компанията започва да произвежда колела, а в последствие преминава и към автомобилите.

В действителност фамилията Пежо, започва своя производствен бизнес още през 18-ти век, но се занимава с други продукти. През 1882г. започва с велосипедите, а първият автомобил на компанията се произвежда през 1889г. Той използва парен двигател и са направени едва 4 екземпляра, но те са достатъчни да убедят Арманд Пежо, че това е бизнесът, с който иска да се занимава.

Година по-късно Peugeot взима лиценз от Даймлер за използването на бензиновия двигател и започва производството на автомобили с него. До 1899г. са произведени над 610 екземпляра от различни модели с малки разлики помежду си. През 1895г. Peugeot става първата компания, която използва гумени колела, макар и плътни, на бензинов автомобил. По време на първите си години компанията активно участва и в състезания.

С настъпването на Първата световна война, Peugeot намалява производството на обикновени автомобили за сметка на военни и дори оръжия, танкове и снаряди. Веднага след края на войната, компанията продължава с производството на обикновени коли и пуска модели, които са били разработени преди и по време на битките. Тя се завръща и в мотоспорта.

Въпреки че Франция е окупирана от нацистите по време на Втората световна война, компанията продължава своята работа и произвежда няколко модела, макар и в намалени бройки. През 1946г. Peugeot възстановява пълния капацитет на производството си и произвежда 14 000 автомобила от модела 202. През 1974г. Peugeot купува 30% от Citroen, а година по-късно поглъща изцяло компанията.

Взето е решение двете марки да бъдат запазени като отделни брандове, но да споделят технологични разработки помежду си. През 1978г. Peugeot, вече PSA, купува и Chrysler Europe. Постепенно компанията се съсредоточава в глобалната си експанзия и навлиза във все повече пазари. Днес тя се цели да участва в поне 90% от пазарните сегменти, а в момента участва в около 72%.